Macron: Dușmanii NATO nu sunt Rusia și China

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.11.2019 - 10:05
Emmanuel Macron Foto: Guliver/ Getty Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, susține că Rusia și China nu sunt inamicii NATO, ci terorismul, scrie Bloomberg.

SHARE

„Este inamicul nostru astăzi Rusia? Sau China? Este scopul NATO de a-i desemna ca dușmani? Nu cred asta. Inamicul nostru de astăzi în NATO este terorismul, care a lovit fiecare dintre țările noastre”, a spus Emmanuel Macron, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfășurată la Paris.

Cu câteva zile înainte de summitul Alianței Nord-Atlantice de la Londra, președintele francez le-a cerut liderilor NATO să revizuiască strategia Alianței și să se concentreze asupra amenințării teroriste, nu pe Rusia.

Citește și:

Silviu Sergiu: La Russie en marche!

Macron: NATO este în moarte cerebrală

Potrivit Bloomberg, Franța încearcă să zguduie din temelii alianța militară creată acum 70 de ani, pentru a oferi securitate colectivă împotriva Uniunii Sovietice. ”Macron și-a alarmat aliații europeni în această lună, declarând că dorește îmbunătățirea relațiilor cu Vladimir Putin, în ciuda agresiunii din Ucraina.

"NATO este o alianță de apărare colectivă. Cine este dușmanul nostru comun? Care sunt problemele noastre comune? Acestea sunt întrebări care merită clarificate”, a insistat Macron.

Jens Stoltenberg a insistat însă că „fundamentele” alianței sunt puternice, dar a acceptat că „drepturile și îndatoririle” membrilor vor fi discutate la Londra. El a precizat că sunt posibile critici la adresa Turciei. "Operațiunea militară a Turciei în nord-estul Siriei a ridicat adevărate întrebări", a spus el, ”întrucât a transmis NATO mesajul că este un fapt împlinit, care a pus în pericol eforturile alianței în regiune”.

Avertismentele lui Macron au împărțit Alianța Nord- Atlantică. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că Europa este prea slabă pentru a se apăra singură, fără sprijin de la NATO.

Președintele francez a declarat, la începutul lunii noiembrie, că NATO este în „moarte cerebrală” și a pus la îndoială angajamentele sale de apărare colectivă, respectiv Articolul 5. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -