Macron cere NATO garanții de securitate pentru Ucraina: „Trebuie să construim ceva”

DE Alin Crișan | Actualizat: 31.05.2023 - 20:40
Macron cere NATO garanții de securitate pentru Ucraina - Foto: Profimedia

Emmanuel Macron a cerut acordarea unor garanţii de securitate "tangibile şi credibile" Ucrainei, în aşteptarea aderării acestei ţări la NATO.

SHARE

Președintele Franței a pledat pentru o "Europă a apărării" mai puternică în cadrul NATO, în pofida rezervelor la acest capitol exprimate de mai multe ţări est-europene.

Macron cere NATO garanții de securitate pentru Ucraina

Într-un discurs susţinut la Forumul regional de securitate Globsec, preşedintele francez a cerut de asemenea Uniunii Europene să-şi "regândească" guvernanţa şi "să inventeze" alte "formate" pentru a putea integra mai repede în rândurile sale statele candidate din Balcani, precum şi Ucraina şi Republica Moldova.

Citește și: VIDEO Forțele ucrainene, după mercenarii Wagner care se retrag din Bahmut. „Nimeni nu scapă”

"Dacă vrem (...) să avem greutate în faţa Rusiei, dacă vrem să fim credibili faţă de ucraineni, trebuie să dăm Ucrainei mijloacele de a împiedica orice nouă agresiune (rusă) şi să o includem într-o arhitectură de securitate credibilă", a indicat Macron.

Garanţiile pe care el le sugerează ar putea fi acordate de diferite state membre ale NATO, până la intrarea efectivă a Ucrainei în Alianţă, dar care va rămâne într-o perspectivă îndepărtată atât timp cât se află în război cu Rusia.

În astfel de garanţii s-ar putea regăsi şi livrările de arme şi de tehnologii militare, precum şi instruirea militarilor ucraineni, în special a piloţilor avioanelor de vânătoare occidentale ce vor fi livrate Ucrainei.

"Trebuie să construim ceva între securitatea oferită Israelului (de către SUA n. red.) şi o aderare deplină" la NATO a Ucrainei, a mai sugerat Macron, admiţând însă că este puţin probabil un consens la summitul NATO de la Vilnius asupra aderării Ucrainei la Alianţă.

Şeful statului francez s-a lansat şi într-o pledoarie în favoarea "suveranităţii europene", mai ales pe plan militar, idee primită însă cu rezerve de statele est-europene care se tem cel mai mult de Rusia şi ale căror guverne preferă mai degrabă o apropiere strânsă de SUA.

Citește și: VIDEO NATO trimite forțe suplimentare în Kosovo în urma protestelor violente. 34 de soldați, răniți

"Nu trebuie să lăsăm Europa să fie răpită încă o dată", a clamat Macron, făcând aluzie la vechiul război rece dintre Occident şi URSS. O "Europă a apărării", "pilon european în cadrul NATO", este "indispensabilă pentru a fi credibili pe termen lung", a motivat Macron, care a în plus a îndemnat statele europene să cumpere arme produse de industria europeană de apărare şi să-şi adapteze armatele cu o "capacitate de lovire în profunzime".

"Geografia nu se va schimba", va trebui de asemenea "să coabităm într-o manieră mai paşnică, fără nicio naivitate, cu Rusia de mâine", a mai apreciat liderul de la Elysee.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te