Luminiţa Odobescu: Pentru România, NATO continuă să ofere cele mai puternice garanţii de securitate

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.03.2024 - 12:07
Luminiţa Odobescu: Pentru România, NATO continuă să ofere cele mai puternice garanţii de securitate - Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Luminiţa Odobescu: Pentru România, NATO continuă să ofere cele mai puternice garanţii de securitate. România ocupă un loc important şi strategic în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, a declarat Luminiţa Odobescu.

SHARE

Luminiţa Odobescu: Pentru România, NATO continuă să ofere cele mai puternice garanţii de securitate. România ocupă un loc important şi strategic în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, a declarat Luminiţa Odobescu, şefa diplomaţiei române.

Pentru ţara noastră, umbrela NATO a oferit şi continuă să ofere cele mai puternice garanţii de securitate, a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Luminiţa Odobescu: Pentru România, NATO continuă să ofere cele mai puternice garanţii de securitate

Ministrul a afirmat că aderarea României la NATO, în anul 2004, a fost un moment extrem de emoţionant.

"Eram tânăr diplomat, la acel moment, la misiunea noastră de la Uniunea Europeană, şi recunosc că a fost un moment extrem de emoţionant. Am fost în faţa televizoarelor.

Este un moment important în istoria modernă a României, la fel ca şi aderarea României la Uniunea Europeană. Este ceea ce ne defineşte astăzi - membri ai Uniunii Europene şi ai NATO.

Citeşte şi: Odobescu s-a întâlnit cu ambasadorii statelor UE. Care au fost principalele discuții?

Vedem cât de important şi cât de privilegiaţi suntem într-un context extrem de dificil şi de complicat, generat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva unui vecin de-al nostru", a spus Luminiţa Odobescu.

Ea a subliniat importanţa pe care, la acel moment, au avut-o societatea românească, diplomaţia şi clasa politică.

"Articolul 5, pe care îl pomenim aproape zilnic, este cu atât mai relevant, iar această deviză 'Toţi pentru unul, unul pentru toţi' este prezentă şi mai puternic în ziua de astăzi", a declarat şefa diplomaţiei române.

Citeşte şi: Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Belarus, discutate de ministrul Odobescu la CAE

Ea a vorbit de provocările suplimentare pe care le-a adus războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe Flancul Estic al NATO.

Potrivit ministrului, "România ocupă un loc important şi strategic în cadrul Alianţei, inclusiv ca o ancoră în partea de sud a Flancului estic şi ca stat riveran la Marea Neagră.

Zonă de importanţă strategică, pentru securitatea europeană", lucru evidenţiat la summiturile NATO de la Madrid şi Vilnius.

Garant

Luminiţa Odobescu a arătat că Alianţa rămâne principalul garant al securităţii membrilor săi, fiind "un pilon al ordinii internaţionale bazate pe reguli, o ancoră a securităţii nord-atlantice".

Demnitarul a apreciat că "este cea mai bine plasată organizaţie, pentru a răspunde ameninţărilor şi provocărilor de securitate actuale". "Pentru România, umbrela NATO a oferit şi continuă să ofere cele mai puternice garanţii de securitate", a afirmat Odobescu.

Cu privire la schimbările aduse de anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014, respectiv de războiul din Ucraina început în urmă cu doi ani, ministrul român a spus că "NATO s-a adaptat permanent la diversele provocări de securitate, inclusiv prin valurile de extindere", conform Agerpres.

O reuşită

Odobescu a afirmat că, în acest context, "România a continuat să fie vocală şi să îşi promoveze obiectivele în cadrul NATO şi rezultatele s-au văzut în mod direct, inclusiv prin creşterea prezenţei militare pe teritoriul nostru

Ea a adăugat că un exemplu este reacţia aliată după ce drone ruse au căzut pe teritoriul României iar aliaţii au crescut prezenţa militară în ţara noastră şi au consolidat supravegherea aeriană.

Ea a apreciat că recunoaşterea de către NATO a rolului strategic al Mării Negre este o reuşită.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te