Joe Biden s-a luptat joi să-şi salveze de la naufragiu parlamentar vasta reformă electorală, după ce a văzut Curtea Supremă blocându-i obligaţia de vaccinare în întreprinderi, o Joie Neagră care a dezvăluit în mod crud fragilitatea preşedintelui american, comentează AFP.
"Sper să reuşim, dar nu sunt sigur de asta", a recunoscut el, vizibil încordat, în legătură cu legea sa care urmăreşte să protejeze dreptul de vot al minorităţilor.
Pentru asta, s-a deplasat, ceea ce este rar, la Capitoliu pentru o reuniune cu senatorii democraţi, consacrată proiectului.
"Dacă eşuăm prima dată, putem încerca a doua oară", a adăugat, totuşi, preşedintele în vârstă de 79 de ani, care continuă să lupte.
Citește și: Marian Vanghelie, reținut pentru trafic de influență la achziția de măști FFP2, tarabe și geluri
El i-a primit în cursul serii pe senatorul Joe Manchin şi pe senatoarea Kyrsten Sinema, doi democraţi de orientare moderată care blochează în prezent proiectul. Întâlnirea, care a durat aproximativ o oră, s-a încheiat cu puţin înainte de orele 19.00 (vineri, 00.00 GMT), potrivit unui responsabil de la Casa Albă.
Joe Biden, în schimb, nu mai poate face nimic după decizia Curţii Supreme care i-a blocat decizia de a impune fie vaccinul anti-COVID-19, fie teste regulate în companiile cu peste 100 de angajaţi. El a spus că este "dezamăgit".
Măsura, susţinută ferm de Joe Biden, a fost denunţată ca un abuz de putere de către congresmenii republicani. Într-o ţară în care doar 62% din populaţie este complet vaccinată, problema dezvăluie diviziuni politice profunde.
Citește și: Școlile trec în online când 75% din paturile destinate pacienților COVID din județ sunt ocupate
Cu toate acestea, Înalta Curte a validat obligaţia de vaccinare pentru angajaţii structurilor sanitare care beneficiază de fonduri federale.
Această succesiune de veşti proaste subminează şi mai mult creditul politic al unui preşedinte deja foarte impopular şi care a făcut poate promisiuni prea mari, cu prea puţin spaţiu de manevră.
Joe Biden are de-a face cu un Congres pe care nu prea îl controlează, cu o serie state conservatoare aflate în rebeliune deschisă pe mai multe subiecte (avort, drept de vot, strategie sanitară) şi o Curte Supremă acum foarte conservatoare, după numirile făcute de Donald Trump.
În câteva luni, liderul de la Casa Albă riscă să piardă orice majoritate în Congres la alegerile legislative de la jumătatea mandatului. El ar fi atunci paralizat până la următoarele alegeri prezidenţiale, mai scrie AFP.