Londra vrea să trimită Kievului muniţii ce conţin uraniu sărăcit. Lavrov: „O agravare serioasă”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.03.2023 - 18:09

Ministrul de stat britanic pentru apărare, Annabel Goldie, a afirmat că unele din obuzele cu care vor fi echipate cele 14 tancuri Challenger 2 vor conține uraniu sărăcit pentru a perfora mai bine blindajul tancurilor rusești. Lavrov amenință cu escaladarea conflictului.

SHARE

Livrarea de către Londra Ucrainei a unor muniţii ce conţin uraniu sărăcit, evocată recent de o responsabilă britanică, ar constitui "o agravare serioasă" a conflictului, a atenţionat miercuri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

Londra vrea să trimită Kievului muniţii ce conţin uraniu sărăcit. Lavrov: „O agravare serioasă”

Serghei Lavrov a evocat, miercuri, războaiele din fosta Iugoslavie din anii 1990 unde au fost utilizate obuze cu uraniu sărăcit.

"Toată lumea îşi aminteşte cum, în timpul conflictului din Iugoslavia, zeci de mii de civili şi cei care au utilizat aceste muniţii au avut de suferit. A avut loc o înmulţire a cazurilor de cancer, solurile au fost contaminate", a declarat Lavrov.

"Utilizarea de muniţii cu uraniu sărăcit ar reduce drastic sau chiar va distruge capacitatea Ucrainei de a produce hrană necontaminată", a adăugat ministrul rus al afacerilor externe.

"Acesta este un pas spre o agravare suplimentară, o agravare serioasă" a conflictului, a declarat Serghei Lavrov în timpul unei conferinţe de presă la Soci, în sudul Rusiei, evocând consecinţe asupra sănătăţii populaţiei şi un risc de contaminare a solurilor.

Ministrul de stat britanic pentru apărare, Annabel Goldie, a afirmat luni că unele din obuzele cu care vor fi echipate cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Foto: Profimedia Images

Citește și: „Calul Troian” al Partidului Comunist Chinez în universitățile românești nu e amenințare pentru SIE

Ce este uraniul sărăcit și cât de periculoasă este muniția 

Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor.

Aceste proiectile au însă efecte foarte nocive pentru sănătatea oamenilor din zonele unde sunt folosite.

Guvernul britanic insistă că substanța este "convențională", dar criticii spun că daunele nu sunt pe deplin înțelese.

Uraniul sărăcit este un metal dens care este creat ca produs secundar al îmbogățirii uraniului pentru combustibilul nuclear. Substanța este radioactivă, dar într-o măsură mai mică decât uraniul natural sau îmbogățit.

Citește și: VIDEO Atac cu drone în Crimeea. Au distrus rachete Kalibr destinate navelor din Marea Neagră

Uraniul sărăcit este folosit de armatele din întreaga lume - inclusiv de Rusia - într-o serie de muniții care sunt de obicei lansate din tancuri și avioane. Densitatea materialului face ca acesta să fie un instrument de perforare a blindajului mai eficient decât alte alternative, cum ar fi tungstenul.

După cum a declarat baroneasa Goldie, membru al Partidului Conservator, atunci când a dezvăluit planurile de a furniza Ucrainei proiectile de tancuri cu uraniu: "Astfel de gloanțe sunt foarte eficiente în înfrângerea tancurilor și vehiculelor blindate moderne".

Ministerul Apărării a declarat că va "furniza muniție, inclusiv cartușe perforante care conțin uraniu sărăcit" Ucrainei și că armata "a folosit uraniu sărăcit în proiectilele sale perforante pentru blindate timp de zeci de ani".

Uraniul sărăcit, care a fost folosit în Irak, este "o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele sau capacitățile nucleare", a adăugat Ministerul Apărării.

Putin amenință cu un „răspuns corespunzător”

Organizaţia antinucleară bitanică Campaign for Nuclear Disarmament a condamnat marţi livrarea de muniţii cu uraniu sărăcit, apreciind că aceasta ar constitui "un dezastru de mediu şi sanitar suplimentar pentru cei care locuiesc în centrul conflictului".

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat marţi că Rusia va "răspunde corespunzător" dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, în timp ce ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a avertizat că rămân tot mai puţini paşi de făcut înaintea unei potenţiale "coliziuni nucleare" între Rusia şi Occident.

Liderul de la Kremlin a reiterat în toate discursurile sale că țara sa va folosi armele nucleare la nevoie și a amenințat în nenumărate rânduri cu acest lucru va fi posibil odată ce se întrec anumite linii „roșii” trasate de Kremlin în războiul din Ucraina, potrivit inews.co.uk. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te