Locul din SUA la fel de radioactiv ca Cernobîl. Zeci de mii de oameni se contaminează fără să știe

DE Florentina Enache | Actualizat: 29.08.2024 - 10:56
Locul din SUA la fel de radioactiv ca Cernobîl. Zeci de mii de oameni se contaminează fără să știe - Foto: Acid Canyon / nps.gov
Locul din SUA la fel de radioactiv ca Cernobîl. Zeci de mii de oameni se contaminează fără să știe - Foto: Acid Canyon / nps.gov

Un loc din SUA este la fel de radioactiv ca Cernobîlul, însă autoritățile neagă că ar exista vreo problemă. Ce au descoperit cercetătorii în New Mexico, pe un traseu popular de drumeții?

SHARE

Un traseu popular de drumeții din New Mexico, SUA, este radioactiv și astăzi, la un nivel asemănător cu cel de la locul dezastrului nuclear de la Cernobîl, însă autoritățile neagă că ar exista vreo problemă.

Acid Canyon - situat în inima orașului Los Alamos, unde au fost dezvoltate primele bombe atomice din lume - are „concentrații extreme” de plutoniu în plante, sol și apă, afirmă cercetătorul Michael Ketterer de la North Arizona University într-un studiu recent, conform The New York Post.

Citește și: Astăzi se împlinesc 38 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Cum arată zona astăzi?

Cercetarea vine după ce Departamentul american al Apărării a anunțat că va crește producția de plutoniu, o componentă de bază a armelor nucleare, la Los Alamos. Între timp, Senatul SUA a aprobat un proiect de lege privind apărarea, cu finanțare extinsă pentru cei expuși la deșeurile radioactive ale guvernului. Reprezentanții locali ai instituțiilor de sănătăte publică se declară indignați de excluderea regiunii Los Alamos de la beneficii, scrie The Guardian.

„Acesta este unul dintre cele mai șocante lucruri peste care am dat în viața mea”, a declarat Ketterer.

Deși pasionații de activități în aer liber s-ar putea să nu se afle în pericol imediat în timp ce călătoresc pe traseul Acid Canyon, Ketterer a subliniat că autoritățile locale și de stat din New Mexico ar trebui să avertizeze vizitatorii să evite să intre în contact cu apa din zonă.

Biochimistul a menționat, de asemenea, că aceste concentrații ridicate de plutoniu din apa canionului prezintă riscuri de mediu mai mari pentru comunitățile și habitatele din aval.

„În condiții de furtună, apa și sedimentele încărcate cu plutoniu trec prin Acid Canyon și ajung în Los Alamos Canyon și, în cele din urmă, în fluviul Rio Grande”, a menționat el în prezentarea sa pentru grupul Nuclear Watch New Mexico.

Citește și: Cernobîl. Și, totuși, accidentele nucleare se întâmplă

„Este doar unul dintre exemplele de locuri care au concentrații foarte mari de plutoniu în sol și sedimente”, a notat biochimistul. „Se ascunde la vedere”, a adăugat el, conform unui articol al Daily Mail.

„Aceasta este o zonă nerestricționată. Nu am mai văzut niciodată ceva asemănător în Statele Unite”, a declarat Ketterer, care a petrecut zeci de ani studiind siturile radioactive din SUA.

Acid Canyon și-a câștigat numele din cauza deșeurilor radioactive care au fost aruncate acolo timp de aproximativ două decenii, de la începutul Proiectului Manhattan, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, până la cercetările în domeniul armamentului efectuate în zonă până în 1964.

În 1966, Comisia americană pentru energie atomică a demarat proiecte de decontaminare a canionului, care au continuat până în 1984, când acesta a fost declarat sigur și autorizat pentru utilizare publică fără restricții.

Descoperirile lui Ketterer au sugerat însă că radioactivitatea rămasă ar putea avea în continuare efecte periculoase asupra apelor de scurgere care se varsă în Rio Grande - și ar putea pătrunde în alimente prin intermediul plantelor contaminate. De asemenea, ar putea fi aruncată în aer cenușă radioactivă, în cazul incendiilor forestiere.

Citește și: 10 ani de la accidentul nuclear. Locuitorii din Fukushima au voie să se întoarcă acasă

Departamentul pentru Energie a răspuns la cercetarea lui Ketterer printr-o declarație în care afirmă că aceasta nu dezvăluie nimic despre Acid Canyon care să nu fi fost disponibil publicului de ani de zile și că nivelurile actuale de radioactivitate sunt în concordanță cu ceea ce se consideră a fi sigur.

În ciuda asigurărilor date de Departamentul pentru Energie, cercetările au condus la solicitări ca în întregul parc să aibă avertismente, astfel încât vizitatorii să poată fi informați în mod corespunzător.

„Chiar nu poate fi anulată”, a spus Ketterer despre radioactivitate.

„Este ca și cum ai încerca să aduni sare care a fost aruncată pe un covor. Este o nebunie să crezi că o vei lua pe toată.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te