Limba română, limbă oficială de stat în Republica Moldova

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.03.2023 - 09:43
Limba română, limbă oficială de stat în Republica Moldova

Un proiect de lege înregistrat în Parlament de deputații fracțiunii PAS ar putea corecta o nedreptate istorică. Documentul prevede modificarea articolului din Constituție cu privire la limba de stat. Astfel, limba română ar putea deveni limbă oficială de stat.

SHARE

Mai concret, în legea supremă a R. Moldova ar urma să apară sintagma „limba română”. Proiectul de lege urmează să implementeze decizia din 2013 a Curții Constituționale, care a decis că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției. În Declarația de Independență limba de stat este cea română, scrie Deschide.md.

„Având în vedere că interpretarea dată dispoziţiilor constituţionale comportă caracter oficial şi obligatoriu pentru toţi subiecţii raporturilor juridice, iar actele Curții Constituționale prin care se interpretează un text constituţional au putere de lege şi sunt obligatorii, prin considerentele pe care se sprijină, pentru toate organele constituţionale ale Republicii Moldova, precum și fiind dată obligația de a implementa considerentele exprimate în Hotărârea Curții Constituționale nr. 36/2013 privind interpretarea articolului 13 alineatul (1) din Constituţie în corelaţie cu Preambulul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova”, menționează autorii proiectului de lege.

Limba română, limbă oficială de stat în Republica Moldova

Astfel, sintagmele „limba moldovenească, limba de stat, sau limba oficială”, la orice formă gramaticală din actele legislative vor fi substituite cu noțiunea „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

De asemenea, se constată drept desuet textul „funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituţia R. Moldova.

„În scopul executării prezentei legi, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în Sistemul informațional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor ce se impun în sensul prezentei legi, în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția Republicii Moldova”, mai scriu autorii.

Citește și: VIDEO Atac cu drone în Rusia. Una s-a prăbușit lângă o stație Gazprom din regiunea Moscova

Menționăm că proiectul în cauză vine să armonizeze legislația cu deciziile Curții Constituționale a R. Moldova, care a stabilit în 2013 că Declaraţia de Independenţă prevalează asupra Constituției și că noțiunea de limbă română, care se regăsește în textul Declarației de Independență, trebuie transpusă în Constituție.

Citește și: VIDEO Rusia amenință cu Tsar Bomba, ce ucide 6 milioane de oameni. Ce poate „primi” în schimb

„Limba română ca limbă de stat” şi “reintroducerea alfabetului latin” sunt primele incluse în enumerarea din Declaraţia de Independenţă a “elementelor de identificare” ale statului, rezultând, în mod evident, că aceste elemente au fost considerate esenţiale în definirea identităţii constituţionale a noului stat şi a populaţiei acestuia, fiind puse alături, de exemplu, de drapelul, stema şi denumirea oficială a statului, având un rol cheie în sistemul valoric creat prin proclamarea independenţei Republicii Moldova”, se menționează în nota informativă a proiectului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te