LIBIA Rebelul Khalifa Haftar ridică blocada pe petrol, dar să ia și el o parte din venituri

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.09.2020 - 22:27
Sursă: Getty

Generalul rebel Khalifa Haftar a anunțat vineri că va ridica blocada asupra producției și exportului de petrol, dacă veniturile vor fi distribuite echitabil, fără să detalieze între cine și cine, milițiile sale luptând împotriva guvernării recunoscute la nivel internațional.

SHARE

Anunțul televizat al lui Haftar a fost făcut la câteva ore după ce Libian National Oil Corporation (NOC a criticat „politizarea sectorului petrolier și utilizarea acestuia ca element de negociere politică”.

„S-a decis reluarea producției și exportul de petrol cu ​​toate condițiile și măsurile procedurale necesare ce garantează o distribuție echitabilă a veniturilor sale financiare", a spus Haftar.

Începând cu 17 ianuarie, miliții și grupuri de luptători străini loiale mareșalului rebel Khalifa Haftar - cetățean american, susținut de Rusia, Franța și Emiratele Arabe Unite - au închis câmpurile și facilitățile petroliere libiene.

La 12 august, NOC a declarat că pierderile în sectorul petrolier din cauza blocadei se ridicau la 8,22 milioane de dolari, după 208 de zile de la preluarea acestora de către milițiile lui Haftar.

Producția de petrol din Libia are capacitatea de a produce 1,22 milioane de barili pe zi, însă, din cauza conflictului intern, volumul a scăzut la mai puțin de 90.000 de barili în prezent.

Guvernul Sarraj nu putea exploata mai mult din cauza milițiilor lui Haftar, iar generalul rebel nu avea cum să exporte.

Haftar a respins toate inițiativele politice pentru rezolvarea crizei libiene, optând pentru acțiuni militare, opțiune pe care a susținut-o și în ultimul său discurs. În acest context, distribuția echitabilă a veniturilor din petrol ar însemna ca acestea să meargă la guvernul recunoscut internațional și la milițiile sale, care luptă împotriva acestuia.

Miercuri, Faiz al-Sarraj, care conduce Guvernul libian recunoscut la nivel internațional, și-a exprimat intenția de a preda puterea „următoarei autorități executive” nu mai târziu de sfârșitul lunii octombrie, măsură care a fost întâmpinată pozitiv de către ONU, SUA și Germania.

Al-Sarraj a motivat decizia sa prin faptul că nu a guvernat „într-un mediu normal, ci a fost expus în fiecare zi la comploturi și conspirații interne și externe”.

Cu sprijinul Turciei, Guvernul Sarraj a avut recent o seamă de victorii importante împotriva generalului Haftar, în baza unor acorduri de cooperare militară și în privința apelor teritoriale cu Ankara. de aceea, anunțul său că este dispus să demisioneze a avut loc ca urmare a unor negocieri secrete, posibil din cauza „concesiilor” făcute Turciei.

Cu o zi înainte de anunțul lui Sarraj, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, s-a întâlnit cu vicepremierul Libiei, Ahmed Maiteeq, cu care a discutat „productiv”. De fapt, a vrut să se asigure că acordurile semnate cu Sarraj rămân valabile, însă nu s-a anunțat nimic în acest sens.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te