Într-un acord larg acceptat de comunitatea internațională, patru noi lideri din vestul, estul și sudul Libiei se confruntă acum cu sarcina de a unifica o națiune sfâșiată de două administrații rivale și nenumărate miliții.
Abdel Hamid Dbeibah, un inginer în vârstă de 61 de ani, a fost ales vineri ca prim-ministru interimar de un forum de 75 de delegați libieni la discuțiile conduse de ONU în Elveția, punctul culminant al unui proces de dialog lansat în noiembrie anul trecut la Tunis.
Acesta a marcat începutul unui nou capitol pentru țară după eșecul unui acord intermediat de ONU în 2015, care a stabilit un guvern de acord național condus de Fayez al-Sarraj.
Libia a fost cuprinsă de tulburări violente, cu țara divizată între guvernul GNA din Tripoli, susținută la nivel internațional, și o administrație rivală, condusă de generalul Khalifa Haftar din est.
Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Statele Unite au salutat guvernul interimar, dar au avertizat că „va trebui să pună în aplicare acordul de încetare a focului” și să ofere servicii publice esențiale libienilor.
Provenind din orașul Misrata, Dbeibah a condus Compania Libiană de Investiții și Dezvoltare sub dictatorul Moamer Kadhafi. Acum este om de afaceri, cu o avere considerabilă.
El are la dispoziție 21 de zile pentru a forma un cabinet, și încă trei săptămâni pentru a câștiga un vot de încredere în Parlament, cel târziu până pe 19 martie.
Un consiliu de președinție format din trei membri a fost ales pentru a conduce o administrație de unitate și pentru a organiza alegeri la 24 decembrie.