Libanul interzice pagerele și stațiile walkie-talki pe zboruri. „Dispozitivele vor fi confiscate”.
Direcția Generală a Aviației Civile din Liban a instruit joi companiile aeriene care operează de pe aeroportul din Beirut să informeze pasagerii care pleacă că pagerele și walkie-talki-urile sunt interzise pe zboruri.
Libanul interzice pagerele și stațiile walkie-talki pe zboruri. „Dispozitivele vor fi confiscate”
Interdicția se aplică atât bagajelor de cală, cât și articolelor de mână, oficialii avertizând că orice astfel de dispozitive vor fi confiscate la aeroport, potrivit YNetNews.
Decizia a fost luată în urma valurilor de explozii declanșate de aceste dispozitive marți și miercuri, fiind vizați membrii grupării Hezbollah.
Hezbollah ascunde numărul de morți din cauza dispozitivelor explozive, dar surse israeliene susțin că liderii unității ultraînarmate Radwan a Hezbollah au fost decimați. Aceștia foloseau cu precădere stații walkie-talki.
Libanul raportează 26 de morți în două zile de explozii de pager și walkie-talkie. Potrivit surselor israeliene, doar atacul cu pagere a ucis estimativ zeci de membri Hezbollah, în timp ce structura de comandă a forței de elită Radwan este decimată.
Citește și: VIDEO Bombardamente intense în Liban. Gruparea Hezbollah, sub o ploaie de atacuri israeliene
Potrivit actualizărilor oficiale din Liban, 12 persoane au fost ucise marți când mii de pagere au explodat și 20 miercuri, în exploziile walkie-talkie, dar oficialii din Israel cred că numărul morților și răniților anunțați în urma exploziilor de pagere este semnificativ mai mic decât realitatea.
Gruparea Hezbollah raportează 37 de morți în Liban în urma unei serii de explozii misterioase, cu vârste între 16 și 54 de ani, majoritatea din sud. Israelul crede că bilanțul real este mult mai mare.
Citește și: Al doilea val de explozii în Liban. Unitatea 8.200 Război Cibernetic a Israelului, posibil implicată
Motivul pentru care Hezbollah folosea pagere, o tehnologie veche, era tocmai teama că dispozitivele electronice mai avansate, cum ar fi smartphone-urile, sunt ușor piratate sau modificate și folosite pentru a localiza o țintă.
„Acum, nu pot folosi telefoanele mobile, nu pot folosi pagere, nu pot folosi stații”, a declarat Nigel Inkster, fost director de operațiuni și informații pentru agenția britanică de informații MI6. „Va fi foarte, foarte dificil pentru ei pe termen scurt să exercite o comandă și un control eficient.”