Libanul a cerut Interpol arestarea a doi cetățeni ruși în legătură cu explozia din Beirut

DE Elena Andrei | 02.10.2020 - 19:03
sursă middleeasteye

Libanul a cerut joi emiterea unor mandate internaționale de arestare pentru proprietarul și căpitanul navei care a adus miile de tone de materiale explozive în Beirut, care au provocat dezastrul din luna august.

SHARE

Rhosus, o navă de marfă sub pavilionul Republicii Moldova, a sosit în Beirut în urmă cu șapte ani cu aproape 3.000 de tone de azotat de amoniu, folosit ca îngrășământ dar și pentru construirea de explozivi.

Stocul de nitrat de amoniu păstrat într-un depozit din portul orașului a explodat la 4 august, ucigând 190 de persoane, rănind mii de altele și provocând pagube în valoare de miliarde de dolari.

Judecătorul care conduce ancheta privind explozia, Fadj Sawan, a transmis dosarul Parchetului din Beirut care a cerut Interpolului să îi aresteze pe proprietarul și căpitanul navei, potrivit presei libaneze.

Boris Prokoșev, un cetățean rus, a fost căpitanul navei Rhosus când aceasta a ajuns în Beirut din Turcia în 2013. Acesta l-a identificat pe Igor Greciușkin, un om de afaceri rus cu reședința în Cipru, drept proprietar al navei.

Prokoșev a fost interogat în luna august de către poliția cipriotă la cererea biroului Interpol din Liban. Prokoșev și Greciușkin sunt cei doi bărbați pentru care Libanul a cerut emiterea unor mandate internaționale de arestare.

Purtătorul de cuvânt al poliției cipriote, Christos Andreou, a declarat joi că deocamdată autoritățile din Cipru nu au primit un astfel de mandat.

Căpitanul Prokoșev, care trăiește în Rusia, a declarat că nu a auzit nimic despre acest lucru și a negat că a fost interogat anterior în legătură cu explozia.

Din declarații anterioare, reiese că în 2014, în timp ce transporta din Georgia în Mozambic circa 2.750 de tone de nitrat de amoniu, cargoul Rhosus, aflat sub pavilionul Republicii Moldova, a acostat în portul Beirut din cauza unor grave probleme tehnice.

Inspectat de autorități, i s-a interzis navigarea, nava a fost reținută împreună cu căpitanul și alți patru marinari, iar încărcătura a fost sechestrată şi depozitată în portul Beirut.

Proprietarul a refuzat să plătească amenzile portuare și pentru întreținerea celor rămași la bord și a declarat abandonul navei.

Cargoul a fost scos la licitație, echipajul repatriat și încărcătura depusă neglijent într-un depozit. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.