Lavrov: Turcia nu va avea misiuni în Nagornîi-Karabah. Franța și SUA trimit diplomați la Moscova

DE Adina Mutăr | 12.11.2020 - 21:04
sursă reuters

Activitatea observatorilor turci va fi limitată la sediul Centrului de control al încetării focului ruso-turc situat în Azerbaidjan, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

SHARE

Ca răspuns la declarațiile ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, și ministrului Apărării, Hulusi Akar, că forțe de menținerea a păcii ale Turciei ar opera în aceleași zone ca omologii lor ruși, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că nicio misiune turcă de menținere a păcii nu va fi trimisă pe teritoriul Nagornîi-Karabah.


„Mobilitatea observatorilor turci va fi restricționată de coordonatele care vor fi stabilite pentru amplasarea și desfășurarea Centrului comun de monitorizare ruso-turc pe teritoriul Azerbaidjanului, într-o zonă departe de Karabah și care urmează să fie convenită separat”, a precizat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a văzut declarațiile omologului său turc și ale ministrului Apărării și a ținut să sublinieze că la Centrul ruso-turc ce urmează a fi stabilit, „specialiștii turci vor lucra alături de cei ruși pe baza parității, dar nu vor trimite misiuni”.

„Centrul va funcționa de la distanță, utilizând mijloace tehnice de monitorizare, cum ar fi dronele, care vor permite să urmărească situația de la sol din Karabah și să stabilească care parte respectă încetarea focului și care o încalcă”, a precizat Lavrov.

Se așteaptă ca Franța și Statele Unite să trimită diplomați la Moscova în curând pentru a discuta despre conflictul din Nagornîi-Karabah, după ce Kremlinul a desfășurat trupe în enclava etnică armeană din Azerbaidjan, pentru cinci ani, cu posibilitate de prekungire,  pentru a asigura un armistițiu.

Sosirea marți a forțelor de menținere a păcii pentru a supraveghea armistițiului dintre trupele azere și forțele armene în enclavă extinde prezența militară a Rusiei în fostele republici sovietice pe care le consideră „obiective strategice”.

Moscova co-prezidează un grup internațional care monitorizează conflictul din Nagornîi-Karabah, împreună cu SUA și Franța, care nu au fost implicate în acordul semnat de Rusia, Armenia și Azerbaidjan pentru a încheia șase săptămâni de lupte pentru enclavă.

„În niciun caz nu vrem să ne distanțăm de colegii noștri americani și francezi”, a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Mai mult decât atât, i-am invitat la Moscova. Aceștia vor ajunge în următoarele zile pentru a discuta despre modul în care pot contribui la punerea în aplicare a acordurilor realizate. ”

Acordul, care a blocat câștigurile teritoriale ale trupelor azere împotriva forțelor etnice armene din Nagornîi-Karabah, a declanșat proteste în Armenia, manifestanții cerând demisia prim-ministrului Nikol Pașinian, care a semnat acest acord „nedrept”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te