La Severodoneţk luptele continuă la periferie, dar oraşul rămâne sub control ucrainean

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.05.2022 - 11:53
Populația civilă are cel mai mult de suferit/Foto: AFP/ Profimedia Images

Forţele ruse asaltează în continuare oraşul ucrainean Severodoneţk, după ce sâmbătă anunţaseră că au capturat oraşul vecin Liman, important nod feroviar, în timp ce Moscova îşi continuă ofensiva în Donbas, estul Ucrainei, potrivit Reuters.

SHARE

Forţele ruse şi-au intensificat atacul duminică asupra celui mai mare oraş aflat sub controlul trupelor ucrainene în reginea Donbas, iar Kievul şi-a exprimat speranţa că armele cu rază lungă de acţiune de care are nevoie disperată din partea aliaţilor săi occidentali îi vor putea parveni curând, scrie Agerpres.

La Severodoneţk se duc lupte înverşunate, dar ruşii nu au înaintat mai departe de Hotelul „Mir” („Pace”) de la periferia oraşului, indica sâmbătă seara pe contul său Telegram guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, citat de Interfax-Ukraina.

„Luptele continua în satele de la periferia oraşului Severodoneţk", a spus Gaidai, adăugând că trupele ruse suferă pierderi semnificative.

Câştigurile lente şi solide realizate de trupele ruse în ultimele zile în Donbas (estul Ucrainei), care cuprinde regiunile Lugansk şi Doneţk, indică o schimbare subtilă a dinamicii războiului, care a intrat în cea de-a patra lună, notează Reuters.

Citește și: 

Strategii antistres pentru vremuri anxioase de pandemie, inflație și război

Cum a ridicat Poliția Locală mașina de filaj de la Antidrog în timpul unui flagrant lângă IGP

Forţele de invazie par să fie aproape de a cuceri întreaga regiune Lugansk, unul dintre obiectivele de război cele mai modeste pe care şi le-a stabilit Kremlinul, după ce a abandonat asaltul asupra capitalei Kiev în faţa rezistenţei ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale şi forţele separatiste aliate controlează în totalitate Liman, nod feroviar la vest de râul Siverski Doneţ în Doneţk.

Totuşi, viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că bătălia pentru Liman continuă, a informat publicaţia Zerkalo nedeli.

Severodoneţk, situat la circa 60 km nord-est de Liman, pe malul estic al râului Siverski Doneţ şi cel mai mare oraş din Doneţk încă controlat de ucraineni, este supus unor atacuri intense.

„Situaţia s-a agravat foarte mult", a recunoscut Serhii Gaidai. Bombardamentele erau atât de intense sâmbătă încât nu a fost posibil să fie evaluate pierderile umane şi pagubele, deşi două persoane fuseseră ucise şi alte trei clădiri ale oraşului au fost distruse, a declarat el.

Gaidai afirmase vineri că trupele ucrainene ar putea să fie nevoite să se retragă din oraş pentru a evita să fie capturate, dar nu este clar dacă ele au şi început să se retragă, potrivit Reuters.

Artileria rusă bombarda de asemenea drumul Lisiceansk-Bahmut, pe care Rusia doreşte să-l folosească pentru a încercui forţele ucrainene, iar poliţia ucraineană a declarat că există "distrugeri importante" la Lisiceansk.

Reuters nu a putut verifica aceste mărturii din surse independente.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te