La nord de oraşul asediat Bahmut, o altă bătălie-cheie testează capacitatea de apărare a Ucrainei

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.03.2023 - 10:51
La nord de oraşul asediat Bahmut, o altă bătălie-cheie testează capacitatea de apărare a Ucrainei - Foto: Profimedia Images

Ceea ce forțele militare ucrainene înfruntă de mult timp în orașul Bahmut se desfășoară și la nord, în Regiunea Luhansk, unde mai multe trupe rusești, arme și tactici agresive sunt în evoluţie, despre care Moscova speră că vor produce o lovitură necesară.

SHARE

Dintr-o casă mică, anonimă, dintr-un sat puternic bombardat din estul Ucrainei, Andrii, indicativ „Tuman”, care înseamnă „ceață”, comandă batalionului său non-stop să țină la distanță atacurile rusești, ce sse intensifică.

La nord de Bahmut, o altă bătălie-cheie

Sunt victime grele, în ultimele săptămâni, a aflat Tuman de la medici, o dovadă suplimentară că războiul, de-a lungul frontului care traversează estul și sudul Ucrainei, are un cost ridicat pentru ambele părți.

Bubuitul bombardamentelor îndepărtate este un fundal constant, în timp ce soldații străbat satul, cu vehicule blindate de transport de trupe, în timp ce, de la baza lui, cu ferestrele înnegrite, Tuman strigă coordonatele pentru loviturile de artilerie.

Citeşte şi: George Friedman: Rusia are nevoie de o forță mobilă militară mare pentru a strânge Ucraina în cleşte

„De la începutul lunii februarie, ei (rușii) au efectuat 40 până la 50 de tentative de atac”, declară bărbatul de 45 de ani, între mesajele transmise la radioul său, conform Reuters.

„I-am respins pe toți”, a adăugat comandantul, care se identifică ca fiind un ichkerian, folosind numele istoric pentru regiunea de sud a Rusiei, Cecenia, unde a luptat în două războaie. El respinge controlul Moscovei asupra teritoriului ucrainean.

Citeşte şi: Ambasador rus: „Rusia nu dorește o confruntare cu SUA, dar avioanele lor nu au ce căuta la graniță”

Tuman, o siluetă îndesat, cu o barbă firavă, se teme că mișcarea de clește, pe care forțele ruse o încearcă în Bahmut, pentru a înconjura trupele ucrainene care o apără, ar putea să se repete la scară mai mare, în sectorul său al frontului.

El spune că rușii au schimbat direcția atacului recent. Se pare că intenționează să o ia spre Lyman, un oraș aflat sub control ucrainean, care se află la vest de Kreminna, formând astfel vârful unui clește.

Din nou Soledar

În partea de jos a încercării de încercuire pare a fi Soledar, adică ar fi vulnerabilă o zonă mult mai mare decât Bahmut. Acest lucru ar putea permite Rusiei să accelereze spre vest, după ce a rămas practic blocată, de luni de zile.

Analistul militar american George Friedman avertizase de o lună că Rusia ar putea încerca să formeze un cleşte strategic, în care să strângă forţele militare ucrainene.

„Aceasta este a doua direcție principală (după Bakhmut) care este foarte interesantă pentru inamic, pentru că dacă vin la Lyman, atunci dincolo, există Kramatorsk și Sloviansk”, a spus el.

„Va reprezenta o amenințare „cleșt”, motiv pentru care încearcă să lupte pentru această zonă atât de puternic – acest lucru nu este mai puțin important decât Bakhmut”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te