La investirea Guvernului, Netanyahu promite că „Israelul va fi o putere mondială”. Iranul, o țintă

DE Adina Mutăr | 29.12.2022 - 16:16
La investirea Guvernului, Netanyahu promite că „Israelul va fi o putere mondială”/Foto: Profimedia Images

Premierul Benjamin Netanyahu a promis că Israelul va deveni o "putere mondială" în discursul de la depunerea jurământului celui de-al șaselea guvern, în Knesset.

SHARE

Premierul desemnat Benjamin Netanyahu a promis joi că noul guvern va acționa pentru a face din Israel o "putere mondială". 

Alegerea miercuri, 28 decembrie, de către premierul desemnat Netanyahu a generalului în retragere Yoav Galant, 64 de ani, Lilkud, ca ministru al Apărării în noul său guvern este în concordanță cu noua echipă de securitate națională pe care o construiește alături de guvernul său.

El l-a numit, de asemenea, pe veteranul Tzahi Hanegbi în funcția de consilier pentru securitate națională.

Generalul-maior Herzi Halevi preia funcția de șef al IDF de la generalul Aviv Kohavi, care urmează să se pensioneze.

Netanyahu i-a cerut lui Yuli Edelstein, un alt deputat Likud, deși rival, să preia președinția Comisiei pentru afaceri externe și securitate din Knesset, care supervizează afacerile din domeniul apărării.

Citește și

VIDEO Armată română cumpără drone din Israel: Sistemul Watchkeeper X poate distruge și submarine

Bătălia pentru putere la Kremlin. Șoigu și-a scos militarii privați contra mercenarilor lui Prigojin

Astfel, premierul se asigură că are la îndemână o echipă de securitate competentă pentru a face față situațiilor de urgență, inclusiv unei posibile acțiuni împotriva Iranului. 

Ministrul demisionar al apărării, Benny Gantz, a declarat că o acțiune militară a Israelului împotriva Iranului nu va trece fără repercusiuni regionale.

Cu toate acestea, „Israelul este cea mai puternică țară din Orientul Mijlociu și va ști cum să facă față acestor consecințe în cel mai bun mod posibil”.

Israelul ar putea ataca unitățile nucleare iraniene, a declarat fostul ministru al Apărării, Benny Gantz, în comentarii neobișnuit de explicite cu privire la un posibil calendar.

În condițiile în care eforturile internaționale de reînnoire a unui acord nuclear din 2015 au intrat în impas, iranienii au intensificat îmbogățirea uraniului, un proces cu utilizări civile care poate, de asemenea, să producă în cele din urmă combustibil pentru bombe nucleare - deși ei neagă că ar avea un astfel de proiect.

Experții spun că Iranul ar putea crește în scurt timp puritatea fisionabilă a uraniului său până la calitatea de armament. Dar, potrivit acestora, construirea unui focos portabil i-ar lua ani de zile - o estimare împărtășită luna aceasta de un general israelian din cadrul serviciilor de informații militare.

„În doi sau trei ani, s-ar putea să traversați cerul spre est și să luați parte la un atac asupra unor unități nucleare din Iran", le-a spus Gantz cadeților absolvenți ai Forțelor Aeriene într-un discurs.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te