Kremlinul acuză Germania că l-a otrăvit pe Navalnîi și impune „sancțiuni în reciprocitate”

DE Adina Mutăr | 13.11.2020 - 22:02
sursă vt.com

Kremlinul consideră că sancțiunilor împotriva înalților oficiali ruși din cauza „incidentului” cu Alexei Navalnîi este „mai mult decât dubioasă”, în timp ce ministrul de Externe acuză Germania că l-ar fi otrăvit pe opozantul rus.

SHARE

Vorbind despre sancțiunile reciproce ale Rusiei împotriva Franței și Germaniei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că impunerea sancțiunilor împotriva înalților oficiali ruși din cauza incidentului cu Alexei Navalnîi este „mai mult decât dubioasă”.

„Principiul reciprocității funcționează aici destul de clar, aproape nimeni nu s-ar fi putut aștepta ca Rusia să lase acest lucru fără o reacție", a explicat el.

Pe lista neagră a Occidentului se află și prim-adjunctului șefului personalului al Administrației prezidențiale a Rusiei, Serghei Kiriienko, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, Alexander Bortnikov, șeful Direcției politice interne prezidențiale din Biroul Executiv prezidențial, Andrei Iarin, adjuncți ai Apărării, Pavel Popov și Alexei Krivoruciko, precum și reprezentantul plenipotențiar al președintelui rus în districtul federal siberian, Serghei Meniailo.

Joi, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a raportat că Rusia a impus sancțiuni de represalii împotriva unor oficiali de frunte din cancelariile germană și franceză.

Mai mult, ministrul rus de Externe a declarat că Alexei Navalnîi, care s-a îmbolnăvit într-un zbor în Siberia la 20 august și a fost transportat cu avionul la Berlin pentru tratament, ar fi putut fi otrăvit în Germania sau în avionul spre Berlin.

Probele de sânge prelevate de la Navalnîi în Germania au confirmat prezența agentului  neurotoxic Noviciok, a declarat Organizația globală pentru Interzicerea Armelor Chimice.

„Avem toate temeiurile să credem că tot ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi, din punct de vedere al intrării agentului neurotoxic în corpul său, s-ar fi putut întâmpla în Germania sau în avionul în care a fost trimis la clinica Charite”, a declarat Lavrov la o conferință online.


El nu a specificat care ar fi „temeiurile”, dar se pare că a uitat propria declarație mai timpurie, susținută și de președintele Vladimir Putin, că medicii ruși din Siberia i-au salvat viața opozantului rus, administrându-i imediat un antidot pentru neurotoxine, înainte de a fi transportat în Germania.

A fost o „scăpare”, după ce medici de la spitalul siberian unde a fost dus opozantul rus au declarat că i-au administrat antidotul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.