Kinjal-ul hipersonic și "invincibil" a lui Putin, criticat dur de China: "Un proiect grăbit și slab"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.01.2024 - 11:42
Kinjal-ul hipersonic și "invincibil" a lui Putin, criticat dur de China: "Un proiect grăbit și slab" - Foto: Profimedia images

Kinjal-ul hipersonic și "invincibil" al lui Putin, criticat dur de China: "Un proiect grăbit și slab". Analiștii chinezi au adus critici semnificative cu privire la eficacitatea Kinjal-ului rusesc, arma hipersonică proeminentă a Rusiei, denumită "de neoprit" de Kremlin.

SHARE

Armatele moderne au privit războiul din Ucraina ca pe un teren de probă pentru arme avansate. La fel au făcut și chinezii, care urmăresc foarte atent evoluția războiului din Ucraina și mai cu seamă cum funcționează armele occidentale și rusești.

Kinjal-ul hipersonic și "invincibil" al lui Putin, criticat dur de China: "Un proiect grăbit și slab"

China, care speră să studieze utilizarea rachetelor hipersonice de către Rusia - unul dintre cele mai mediatizate instrumente din arsenalul propriu al Beijingului - semnalează că nu vor învăța prea multe de la Moscova.

Revistele chineze de apărare au relatat, în ultimul an, cu mare interes despre Kinjal-ul rusesc, analizând performanțele sale împotriva sistemelor Patriot furnizate de SUA și în război, în general.

Apariția Kinjal-ului în Ucraina este prima ocazie pentru Beijing de a observa cum se descurcă astfel de arme sofisticate în luptă împotriva echipamentelor occidentale.

Citește și: VIDEO Momentul în care un M2 Bradley IFV ucrainean spulberă un tanc rusesc T-90M de 4.500.000 $

China speră că propria sa rachetă hipersonică, Dongfeng, va schimba regulile jocului prin capacitatea de a doborî portavioane americane.

Racheta "de neoprit" a Rusiei, distrusă ușor de sistemul Patriot

Dar racheta Kinjal, prezentată de Kremlin ca o armă hipersonică "de neoprit", este raportată de Occident ca fiind zădărnicită de sistemele Patriot sau, pur și simplu, nu și-a atins țintele.

"Există din ce în ce mai multe dovezi care arată că ceea ce spun SUA și Ucraina în această privință este adevărat", a scris în noiembrie analistul chinez al apărării Yin Jie în revista militară din Shaanxi Ordnance Industry Science and Technology.

Yin a publicat o analiză surprinzător de critică a modului în care Rusia folosește Kinzhal, cunoscută și sub numele de "Dagger", scriind că este puțin probabil ca racheta să aibă un impact semnificativ" pe câmpul de luptă.

Citește și: VIDEO Atac cu drone ucrainene în Sankt Petersburg. Explozii la JSC "Petersburg Oil Terminal"

Acest lucru contrazice în mod direct modul în care Rusia, un aliat apropiat al Chinei, a prezentat arma ca fiind o muniție esențială pentru victorie.

Analistul chinez a explicat mai multe moduri în care Rusia și-a subminat propria rachetă, cum ar fi modul în care a fost lansată Kinjal și disponibilitatea acesteia. Kinjal, au concluzionat ei, pur și simplu nu a fost vedeta pe care Moscova a făcut-o să pară.

Kinjal - un proiect pe termen scurt și grăbit, care a fost forțat să fie lansat

Yin a descris Kinjal ca fiind o evoluție a rachetei rusești Iskander lansată de la sol, care a fost finalizată rapid într-un "proiect pe termen scurt și grăbit, care a fost forțat să fie lansat", deoarece rivalii occidentali au exercitat presiuni asupra Moscovei în anii dinaintea războiului.

"Această rachetă, care a fost dezvoltată pe baza cadrului tehnic din anii 1980, s-ar putea să nu aibă performanțe uimitoare pe câmpul de luptă", a adăugat analistul.

Manevrabilitatea Kinjal, au scris ei, "nu poate fi comparată cu cea a unei rachete hipersonice reale", adăugând că traiectoria sa balistică a făcut, de asemenea, Kinjal să fie susceptibilă la sisteme de apărare precum Patriot.

Un punct de vedere similar poate fi găsit în "Showdown between the Dagger and the Patriot in Ukraine", o analiză publicată de proeminenta revistă de apărare și știință de la Beijing Military Arms.

Kinjal-ul, potrivit acestei analize separate, a fost în cel mai bun caz o "rachetă hipersonică marginală".

"Deși Rusia numește 'Dagger' o rachetă hipersonică, analiștii din alte țări cred, în general, că așa-numita rachetă hipersonică 'Dagger' este, de fapt, o versiune lansată din aer a rachetei balistice tactice cu rază scurtă de acțiune 'Iskander'", se arată în această analiză, potrivit businessinsider.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te