Kemal Kilicdaroglu, rivalul lui Erdogan, are gânduri mari cu Turcia. Democraţie parlamentară

DE Alexandru Pop | Actualizat: 12.05.2023 - 09:28
Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziţiei turce - Foto: Profimedia Images

Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziţiei Turce, va inversa politicile preşedintelui Erdogan, dacă el nu va mai fi ales în alegerile de duminică, inclusiv democraţia parlamentară şi principiile economice sănătoase, dar şi o schimbare majoră în politica externă.

SHARE

Presa occidentală a scris de peste două luni că Kilicdaroglu este tot ce nu e Erdogan.

Kilicdaroglu va democratiza Turcia

Cel mai important e că, spre deosebire de Erdogan, Kilicdaroglu nu este un lider dominator, charismatic, ci va delega competenţă şi autoritate, restaurând parlamentarismul, susţinut de o largă alianţă, conform News.ro.

Luna trecută, candidatul prezidenţial al Alianţei Naţiunii, formată din şase partide de opoziţie, a dezvăluit programul pentru primele 100 de zile de guvernare.

Promisiunile au inclus o gamă largă de măsuri - de la revenirea la ora de vară, reduceri de taxe şi asigurări la un sistem de recrutare bazat pe merit pentru toate angajările în sectorul public.

Sistem parlamentar

Principala promisiune este o revenire la un sistem parlamentar, despre care alianţa spune că va fi "mai puternic" decât cel existent înainte de trecerea în 2018 la actualul sistem prezidenţial.

Aceasta ar reinstaura funcţia de prim-ministru, care a fost abolită de Erdogan prin referendum în 2017, şi ar atribui preşedinţiei un rol "imparţial", fără nicio responsabilitate politică. Dreptul de veto al preşedintelui asupra legislaţiei şi de a emite decrete ar fi abolit.

Citeşte şi: Ultimul sondaj înaintea prezidențialelor din Turcia: Erdogan pierde teren în fața lui Kilicdaroglu

Preşedintele ar urma să rupă legăturile cu orice partid politic, să servească doar un mandat de şapte ani şi, după aceea, să i se interzică să mai facă activ politică.

Autoritatea parlamentului de a se retrage din acordurile internaţionale va fi inclusă în Constituţie. De asemenea, va avea mai multă autoritate în ceea ce priveşte planificarea bugetului guvernamental.

În administraţia publică, consiliile şi birourile aflate în subordinea Preşedinţiei ar urma să fie desfiinţate, iar atribuţiile acestora ar fi transferate ministerelor relevante.

Banca centrală, independentă

Alianţa Naţiunii a promis că va reduce inflaţia, care a ajuns la 44% în aprilie, la o singură cifră în termen de doi ani şi va restabili stabilitatea lirei, care a pierdut 80% din valoarea sa faţă de dolar în ultimii cinci ani.

Opoziţia vrea să asigure independenţa băncii centrale şi să renunţe la măsuri precum cea care permite cabinetului să selecteze guvernatorul.

Va pregăti, de asemenea, o legislaţie care să permită parlamentului să adopte legi privind misiunea băncii centrale, independenţa operaţională şi numirile la nivel înalt.

Citeşte şi: Kemal Kilicdaroglu, care e tot ceea ce nu este Recep Tayyip Erdogan, vrea să câştige alegerile

Politicile care interferează cu un curs de schimb fluctuant ar lua sfârşit, inclusiv un sistem guvernamental ce protejează depozitele în lire împotriva deprecierii monedei.

Kilicdaroglu, care este profesor de economie, s-a angajat să reducă cheltuielile guvernamentale prin reducerea numărului de avioane folosite de preşedinţie, a numărului de vehicule folosite de funcţionarii publici şi prin vânzarea unor clădiri de stat.

Toate proiectele din cadrul parteneriatelor public-privat vor fi revizuite. Ar urma să fie revizuit şi proiectul centralei nucleare de la Akkuyu - deţinută de entităţi de stat turce şi ruseşti - şi să fie renegociate contractele de gaze naturale, reducând riscul de dependenţă de anumite ţări pentru importurile de gaze.

"Pace acasă, pace în lume"

Kilicdaroglu va adopta sloganul "Pace acasă, pace în lume" ca piatră de temelie a politicii externe a Turciei.

În timp ce promite să "lucreze pentru a finaliza procesul de aderare", pentru a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, opoziţia a promis că va revizui acordul privind refugiaţii, încheiat de Turcia cu UE, în 2016.

Relaţiile cu Statele Unite vor fi restabilite, printr-un acord de încredere reciprocă. Opoziţia vrea să readucă Turcia în programul de avioane de luptă F-35.

Turcia ar menţine, însă, relaţiile cu Rusia "cu înţelegerea faptului că ambele părţi sunt egale şi întărite de un dialog echilibrat şi constructiv".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te