Kemal Kilicdaroglu, care e tot ceea ce nu este Recep Tayyip Erdogan, vrea să câştige alegerile

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.03.2023 - 13:37
Kemal Kilicdaroglu, care e tot ceea ce nu este Recep Tayyip Erdogan, vrea să câştige alegerile - Foto: Profimedia Images

Coaliţie de opoziţie din Turcia l-a anunțat pe Kemal Kilicdaroglu drept candidat la președinția statului, împotriva conducătorului din ultimele două decenii, Recep Tayyip Erdogan, la viitoarele alegeri prezidenţiale, ce ar putea să schimbe cursul țării.

SHARE

Liderul Partidului Popular Republican (CHP) secular și de centru-stânga, din Turcia, Kilicdaroglu, este văzut pe scară largă ca reprezentân tot ceea ce nu este Erdogan. El a fost nominalizat în cele din urmă, după trei zile de ceartă politică între alianța formată din șase partide, cu doar trei luni înainte de vot.

Kemal Kilicdaroglu, candidatul care l-ar putea învinge pe Erdogan

Nominalizarea sa mult așteptată a venit după critici puternice la adresa blocului de opoziție, pentru întârzierea în alegerea liderului lor, întârziere despre care analiştii spun că ar fi putut spori șansele lui Erdogan.

Poate cele mai importante alegeri din istoria modernă a Turciei, votul este așteptat să aibă loc pe 14 mai.

Scrutinul are loc la doar câteva luni după ce cutremurul din 6 februarie a zguduit sud-estul țării, ucigând peste 50.000 de oameni, în Turcia și Siria, conform CNN.

Citeşte şi: VIDEO Suporterii unor mari echipe de fotbal i-au cerut demisia preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan

De asemenea, vine pe fondul inflației în creștere și a unei crize valutare, care anul trecut au dus la reducerea cu aproape 30% a valorii lirei, față de dolar.

Erdogan, care a împlinit 69 de ani luna trecută, speră să-și extindă puterea, într-un al treilea deceniu.

Și, în timp ce liderul AKP se confruntă astăzi cu cea mai înverșunată opoziție față de conducerea sa, sondajele sugerează o cursă foarte strânsă, între el și candidatul CHP, chiar și după ce cutremurul de luna trecută a provocat nemulțumire, larg răspândită în oraşele ţării.

Citeşte şi: Erdogan, adus la putere de cutremurul din 1999. „Gemenele” din 2023 îl clatină de la temelie

Dar cine este concurentul puțin mai în vârstă, cu ochelari, care speră să rupă puterea de 20 de ani a lui Erdogan?

Un secularist, adeptul lui Kemal Ataturk

Un parlamentar care reprezintă CHP din 2002 – același an în care AKP-ul al lui Erdogan a ajuns la putere – Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, a urcat în ierarhia politică, pentru a deveni al șaptelea președinte al partidului său, în anul 2010.

Născut în provincia Tunceli, cu majoritate kurdă, din est, liderul partidului a candidat la alegerile generale din Turcia din 2011, dar a pierdut, trecând pe locul doi, după Erdogan și partidul său.

Kilicdaroglu reprezintă partidul format în urmă cu 100 de ani, de Mustafa Kemal Ataturk, tatăl fondator al Turciei moderne, un secularist ferm. El este în contrast puternic cu partidul cu rădăcini islamiste a lui Erdogan și cu baza sa conservatoare.

Cu toate acestea, în ciuda înclinațiilor sale seculare, candidatul opoziției și alianța sa au promis că vor reprezenta toate facțiunile societății turce, ceea ce analiștii spun că a fost demonstrat în coaliția sa diversificată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te