Kazahstanul retrage privilegiile avute de Nursultan Nazarbaiev şi de membrii familiei sale

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.01.2023 - 12:48
Kazahstanul retrage privilegiile avute de Nursultan Nazarbaiev şi de membrii familiei sale - Foto: Flickr

Kazahstanul a abrogat o lege ce-i conferă autoritate considerabilă fostului preşedinte Nursultan Nazarbaiev şi familiei sale, care a condus 30 de ani cea mai mare ţară din Asia Centrală, epilogul unui proces legislativ şi politic de îndepărtare a clanului său.

SHARE

”Într-o sesiune comună a Camerelor Parlamentului, deputaţii au adoptat (...) legea «privind anularea legii constituţionale (...) cu privire la primul preşedinte al Republicii Kazahstan”, potrivit agenţiei kazahe oficiale de presă Kazinform, relatează AFP, conform News.ro.

În virtutea legii ”primului preşedinte”, adoptată în 2000, Nursultan Nazarbaiev beneficia de importante prerogative politice, iar familia sa - care controlează porţiuni largi ale economiei - de imunitate judiciară.

Fostului preşedinte omnipotent - cunoscut pentru cultul personalităţii sale - i s-a retras titlul de ”şef al naţiunii” la câteva luni după ce capitala - redenumită Nur-Sultan în onoarea sa - şi-a reluat în septembrie 2022 vechiul nume, Astana.

citeşte şi: Un nepot al fostului lider din Kazahastan, Nursultan Nazarbaev, lăsat șomer

Curtea Constituţională a invalidat miercuri această lege, în urma unui referendum de aprobare a legii, în iunie 2022, menită să dea pagina erei Nazarbaiev în această fostă republică sovietică bogată în hidrocarburi.

În urma demisiei sale-surpriză, în martie 2019, Nursultan Nazarbaiev - făcut ”erou al poporului” - a continuat, împreună cu rudele sale, să joace un rol important.

Abrogarea acestei legi era de negândit în urmă cu un an, însă revolte în ianuarie 2022 - când manifestaţii paşnice împotriva creşterii preţului carburantului au degenerat în confruntări sângeroase între forţe de ordine şi civili, soldate cu 238 de morţi - au transformat peisajul politic.

Nursultan Nazarbaiev a fost acuzat de către manifestanţi de faptul că s-a îmbogăţit în mod considerabil, împreună cu clanul său, în detrimentul populaţiei, care se confruntă cu dificultăţi economice tot mai mari.

citeşte şi: VIDEO Producătorul rus de motociclete Ural a fugit de Putin. Fabrică în Kazahstan ca să vândă în SUA

Din cauza acestei crize, actualul preşedinte Kasim-Jomart Tokaev, considerat mult timp omul lui Nursultan Nazarbaiev, l-a criticat pe fostul său mentor şi a îndemnat la debarasarea de regimul ”superprezidenţial”.

Mai multe rude ale lui Nazarbaiev, în vârstă de 82 de ani, au fost îndepărtate, în ultimele luni, din posturi de conducere.

Un apropiat al lui Nursultan Nazarbaiev, fostul premier Karim Masimov, fostul şef al serviciilor secrete, este judecat de înaltă trădare, acuzat de organizarea revoltelor din ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te