Samat Abiş, nepotul fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev, a fost destituit luni din funcţia de adjunct al şefului Comitetului pentru Securitate Naţională din Kazahstan, transmite Reuters.
Măsura anunţată de cabinetul actualului şef al statului, Kasîm-Jomart Tokaev, este cea mai recentă dintr-o serie de îndepărtare de la putere a rudelor influentului său predecesor.
Tot luni, şi-a prezentat demisia miliardarul Timur Kulibaev, ginerele lui Nazarbaev, care era preşedintele Camerei Naţionale a Antreprenorilor, cel mai important grup de lobby în domeniul afacerilor din Kazahstan.
Citește și: 250.000.000 € din tenis și sponsorizări pentru „Spartacus” Djokovic, liderul „oamenilor săraci”
Sâmbătă, fondul naţional de investiţii i-a demis pe alţi doi gineri ai fostului preşedinte din funcţiile de conducere în companiile de stat din domeniul petrolului şi al conductelor de gaz.
Săptămâna trecută, Tokaev a declarat că cei care s-au îmbogăţit în timpul celor trei decenii cât a fost preşedinte Nazarbaev trebuie să îşi împartă acum averea cu concetăţenii.
La 81 de ani, Nazarbaev era în continuare considerat cel mai puternic politician din ţară, deşi a demisionat de la preşedinţie în 2019. El nu a mai apărut în public de când au început protestele de stradă de luna aceasta, care s-au transformat în cea mai sângeroasă revoltă din istoria post-sovietică a Kazahstanului, cu cel puţin 255 de morţi.
Citește și: Fostul ministru Lucian Șova, anchetat de DNA, într-un dosar legat de TAROM
Tokaev, care a redenumit capitala cunoscută ca Astana după prenumele fostului preşedinte, a preluat de la acesta funcţia de şef al consiliului de securitate în timpul revoltei populare, punând astfel capăt formulei în tandem a conducerii statului. Tot el şi-a desemnat şi un prim-adjunct, fără însă a-l destitui imediat pe Abiş. Fostul preşedinte al consiliului de securitate, Karim Masimov, şi doi adjuncţi ai acestuia au fost arestaţi pentru trădare.
Preşedintele susţine că recentele violenţe au constituit o încercare de lovitură de stat şi a cerut ajutorul Moscovei, sub forma unui sprijin militar din partea Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă din care mai fac parte, alături de Rusia şi Kazahstan, alte patru foste republici sovietice - Armenia, Belarus, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.