„Membrii forțelor speciale l-au reținut pe Atambayev, ducându-l într-o locație necunoscută”, a spus purtătorul de cuvânt. Potrivit acestuia, susținători ai lui Atambaiev au încercat să împiedice reținerea sa, zece persoane, inclusiv un reporter și un parlamentar local, suferind răni.
„Suporterii încă sosesc la casa lui Atambayev, până la 500 de oameni s-au adunat acolo. Construiesc baricade și încearcă să intre în casă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Comitetul de Securitate Națională din Kârgâzstan a confirmat că are loc o operațiune de reținere a fostului președinte.
„Membrii forțelor speciale nu au folosit arme de asalt în timpul operațiunii. Au folosit doar gloanțe de cauciuc”, scrie agenția de știri Kabar, citând un purtător de cuvânt al Comitetului.
La 27 iunie, Parlamentul din Kârgâzstan a votat pentru eliminarea imunității și a statutului de ex-președinte ale lui Atambaiev. Avocatul fostului președinte a spus că acest vot este contrar Constituției țării.
Almazbek Atambaiev este bănuit că ar fi implicat în scheme de corupție legate de reconstrucția centralei termice Bishkek și a Muzeului Istoric, eliberarea ilegală a infractorului Aziz Batukaiev, livrări ilegale de cărbune către centralele termice de la Bishkek, precum și realocarea unor loturi de teren din regiunea Issyk-Kul și obținerea ilegală a unui teren pentru a-și construi o casă în Koi-Tash, regiunea Chuy.
Fostul președinte susține că totul îi este înscenat din motive politice de către actualul președinte, Sooronbai Jeenbekov.
Atambaiev a ignorat anterior trei solicitări de interogatoriu emise de Ministerul de Interne și a avertizat că va oferi rezistență armată împotriva încercărilor de arestare a acestuia.
Almazbek Atambaiev a ocupat funcția de președinte al Kârgâzstanului în perioada 2011-2017, remarcându-se printr-o atitudine servilă față de Rusia și Vladimir Putin.
El a fost primul șef al statului din țară care a demisionat după expirarea primului mandat în funcție.
În primăvara lui 2018, Atambaiev a recunoscut că are diferențe puternice cu președintele actual, iar luna trecută i-a cerut ajutor președintelui rus.
La 24 iulie, Atambaiev a zburat spre Moscova din baza aeriană militară Kant controlată de ruși, unde a fost întâmpinat de o mulțime de susținători ai săi.
Putin, după ce s-a întâlnit cu fostul președinte Atambaiev, a dat o declarație de susținere a acestuia.
„Poziția mea este binecunoscută și i-am transmis-o și lui. Cred că Kârgâzstanul este aliatul nostru, un stat apropiat de noi. Statul a cunoscut deja mai multe tulburări politice interne grave, mai exact, au existat cel puțin două tulburări. Și acest lucru ar trebui să se oprească, de dragul oporului. Țara are nevoie de stabilitate politică. Avem multe planuri de cooperare cu Kârgâzstanul și nu există nicio îndoială că vom implementa aceste planuri în timp ce lucrăm cu liderii actuali”, a declarat președintele rus.
Încrezător în această declarație, fostul președinte s-a întors în țară. Unde a fost arestat. Susținătorii săi cred ca „sprijinul” lui Putin s-a materializat doar printr-o acțiune mai blândă a forțelor speciale care l-au arestat.