Joe Biden șterge datorii de 4,5 miliarde pentru studii! Peste 60.000 americani, eliberați de povară!

DE Elena Petrescu | Actualizat: 17.10.2024 - 21:05
Joe Biden șterge datorii de 4,5 miliarde pentru studii! Peste 60.000 americani, eliberați de povară! - FOTO: Profimedia/Freepik(imagine cu rol ilustrativ)
Joe Biden șterge datorii de 4,5 miliarde pentru studii! Peste 60.000 americani, eliberați de povară! - FOTO: Profimedia/Freepik(imagine cu rol ilustrativ)

Joe Biden șterge datorii de 4,5 miliarde pentru studii! Peste 60.000 americani, eliberați de povară! Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anulat joi încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile contractate de americani pentru studii, informează Reuters şi AFP.

SHARE

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anulat joi încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile contractate de americani pentru studii, informează Reuters şi AFP.

Joe Biden șterge datorii de 4,5 miliarde pentru studii! Peste 60.000 americani, eliberați de povară!

Beneficiarii sunt 60.000 de debitori, iar totalul angajaţilor din serviciile publice - profesori, infirmieri, asistenţi sociali, militari, pompieri şi lucrători în serviciile de urgenţă - cărora li s-au şters până acum datorii de acest tip se ridică astfel la peste un milion.

În cadrul programului, debitorii care au achitat cel puţin 120 de rate lunare din creditele pentru studii pot fi scutiţi de plata restului datoriei.

Citește și: Când vine Joe Biden în Germania? Era așteptat săptămâna trecută dar a anulat din cauza uraganului

În total, guvernul condus de Biden a aprobat măsuri de acelaşi gen în valoare de 175 de miliarde de dolari, pentru cinci milioane de debitori, consemnează un comunicat al Casei Albe.

Numai în cadrul programului pentru funcţionarii publici s-au şters datorii de peste 73 de miliarde de dolari.

Republicanii consideră că prin astfel de acţiuni preşedintele şi-a depăşit atribuţiile şi a acordat avantaje inechitabile debitorilor cu studii superioare, în timp ce alţi americani nu primesc ajutoare similare.

Luna aceasta, un judecător din St. Louis, numit de fostul preşedinte Donald Trump, a emis un ordin preliminar care interzice guvernului federal să anuleze "în masă" creditele pentru studii şi să şteargă fie ratele, fie dobânzile până la pronunţarea unei decizii într-un proces din statul Missouri.

Şi Curtea Supremă a SUA, dominată de conservatori, a respins anul trecut alte propuneri de ştergere a unor credite pentru studii în valoare de sute de milioane de dolari.

Citește și: Biden, discurs optimist la tribuna ONU: ”Războiul lui Putin a eșuat, Ucraina este încă liberă”

AFP menţionează că în Statele Unite există zeci de milioane de datornici care achită credite foarte costisitoare pentru studii.

Vicepreşedinta Kamala Harris, care candidează la preşedinţie, promite pe site-ul său de campanie electorală că "va acţiona pentru a pune capăt poverii nerezonabile a datoriilor pentru studii şi va lupta pentru a face mai accesibil învăţământul superior, astfel încât universitatea să fie un bilet de intrare pentru clasa mijlocie".

În comunicatul Casei Albe, Harris afirmă că a întâlnit în campanie mulţi funcţionari cărora li s-au anulat creditele respective şi care "spun că acum au mai mulţi bani în buzunare pentru a-şi cumpăra o casă, a-şi închiria un apartament, a-şi lua o maşină, a-şi întemeia o familie şi a economisi pentru viitor".

Creditele pentru studii nu sunt în schimb o prioritate pentru contracandidatul ei, republicanul Trump, care a criticat măsurile considerate nedrepte faţă de cei care au achitat deja împrumuturile.

Biden a promis încă de la începutul mandatului că va uşura povara datoriilor americanilor, iar subiectul este promovat de guvern şi în contextul inflaţiei care a afectat bugetul familiilor. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te