Biden, discurs optimist la tribuna ONU: ”Războiul lui Putin a eșuat, Ucraina este încă liberă”

DE Elena Petrescu | Actualizat: 24.09.2024 - 19:56
Biden, discurs optimist la tribuna ONU: ”Războiul lui Putin a eșuat, Ucraina este încă liberă” - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Biden, discurs optimist la tribuna ONU: ”Războiul lui Putin a eșuat, Ucraina este încă liberă” - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Biden, discurs optimist la tribuna ONU: ”Războiul lui Putin a eșuat, Ucraina este încă liberă”. Preşedintele american a declarat că Vladimir Putin a eşuat în invazia sa din Ucraina.. A îndemnat Naţiunile Unite să-şi menţină susţinerea faţă de Kiev până când va câştiga războiul.

SHARE

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi, la tribuna ONU, că preşedintele rus Vladimir Putin a eşuat în invazia sa din Ucraina, şi a îndemnat Naţiunile Unite să-şi menţină susţinerea faţă de Kiev până când acesta va câştiga războiul.

Biden, discurs optimist la tribuna ONU: ”Războiul lui Putin a eșuat, Ucraina este încă liberă”

"Vestea cea bună este că războiul lui Putin a eşuat.

Avea intenţia de a distruge Ucraina, dar Ucraina este încă liberă. Avea intenţia să slăbească NATO, dar NATO este mai mare, mai puternică şi mai unită ca niciodată", a declarat preşedintele american în ultimul său discurs în faţa Adunării Generale a ONU la New York.

El a atras atenţia că Alianţa Nord-Atlantică are acum doi noi membri, Suedia şi Finlanda.

Printre cei prezenţi în sală era şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va susţine miercuri un discurs la Adunarea Generală a ONU.

Citește și: Putin, disperat, caută noi „linii roșii”. Occidentul, imun la amenințările nucleare ale Moscovei

Joe Biden a spus că atunci când Rusia a declanşat invazia asupra Ucrainei, SUA puteau să stea deoparte şi să asiste fără a acţiona, dar că au ales să sprijine puternic Kievul.

"Nu putem să ne uităm în alte parte şi nu putem slăbi sprijinul pentru Ucraina până când nu obţine o pace durabilă", a pledat Biden.

În acelaşi timp, Biden a avertizat împotriva unui "război generalizat" în Liban şi a subliniat că "acum este timpul" să se încheie un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza.

"Un război generalizat nu este în interesul nimănui. Chiar şi cu escaladarea situaţiei, o soluţie diplomatică este mereu posibilă", a declarat preşedintele american.

"Am propus împreună cu Qatar şi Egipt un acord de încetare a focului şi pentru încheierea luării de ostatici. A fost aprobat de Consiliul de Securitate al ONU.

Citește și: Zelenski, despre sfârșitul războiului din Ucraina: „Suntem mai aproape de pace decât credem”

Acum este timpul ca părţile să finalizeze termenii, să readucă ostaticii acasă şi să asigure securitatea Israelului şi Gaza, libere de controlul Hamas", a adăugat Biden.

El a spus că familiile ostaticilor isralieni şi civilii nevinovaţi palestinieni din Fâşia Gaza trec prin iad.

Într-o notă personală, Joe Biden a spus la tribuna ONU că oamenii sunt mai importanţi decât a rămâne la putere şi că politicienii sunt în slujba oamenilor şi nu invers.

"Am decis după 50 de ani de funcţie publică că a venit timpul ca o nouă generaţie de conducători să-mi ducă ţara înainte.

Colegii mei conducători, să nu uităm niciodată că anumite lucrurile sunt mai importante decât a rămâne la putere. Este vorba despre cetăţenii voştri.

Să nu uităm niciodată că suntem aici pentru a sluji cetăţenii şi nu invers", a îndemnat Biden, în aplauzele participanţilor la Adunarea Generală a ONU.

Nu în ultimul rând, preşedintele SUA a pledat pentru reforma Consiliului de Securitate al ONU, care este una dintre temele discutate la Adunarea Generală.

"ONU trebuie să se adapteze şi să aducă noi voci, de aceea susţinem o reformă a Consiliului de Securitate al ONU. Consiliul de Securitate trebuie să se întoarcă la treaba lui de a face pace", a pledat preşedintele american.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te