Democrații inițiază anchetarea lui Donald Trump, ce poate duce la destituire | UPDATE

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.09.2019 - 09:05

Fostul vicepreşedinte Joe Biden cere Congresului declanșarea procedurii de suspendare a lui Donald Trump, dacă acesta nu va preda raportul unui denunțător cu privire la presupusa șantajarea a președintelui Ucrainei.

SHARE

UPDATE 08:20. Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a obţinut acordul Ucrainei pentru publicarea transcriptului convorbirii telefonice din 25 iulie dintre preşedintele Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, a scris Donald Trump pe Twitter. 

„Secretarul de Stat Pompeo a primit permisiunea din partea Guvernului Ucrainei să publice transcriptul convorbirii telefonice pe care am avut-o cu preşedintele ucrainean. Nici ei nu ştiu care este problema. Este o vânătoare de vrăjitoare din partea democraţilor”, susține Trump.

Transcriptul convorbirii urmează să fie publicat în cursul zilei de miercuri.

UPDATE 00:25. Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a anunţat marţi seară lansarea unei investigaţii parlamentare care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump.

„Săptămâna aceasta, preşedintele Donald Trump a recunoscut că i-a cerut preşedintelui Ucrainei să comită acţiuni care să îl ajute pe el din punct de vedere politic. Prin urmare, Camera Reprezentanţilor iniţiază astăzi o anchetă oficială în sensul demiterii. Le cer celor şase comisii să demareze investigaţiile sub această umbrelă", a declarat Nancy Pelosi, citată de Fox News și preluată de Mediafax.

„Preşedintele trebuie tras la răspundere. Nimeni nu este mai presus de lege", a subliniat Pelosi.

Donald Trump denunţă un act de „hărţuire prezidenţială"

Preşedintele SUA, Donald Trump, a denunţat vehement anunţul lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, privind ancheta care ar putea conduce la demitere, apreciind că este vorba de un act de „hărţuire prezidenţială".

„O zi atât de importantă la Naţiunile Unite, atât de multă muncă şi atât de mult succes, iar democraţii au ruinat-o şi au discreditat-o intenţionat cu ştiri despre mizeria vânătorii de vrăjitoare. Foarte rău pentru ţara noastră. Pelosi, Nadler, Schiff şi, desigur, Maxine Waters! Vă vine să credeţi? Nu au văzut deloc nicio stenogramă. Vânătoare de vrăjitoare totală! Hărţuire prezidenţială", a reacţionat Donald Trump prin Twitter.

Brad Parscale, directorul echipei de campanie electorală a lui Donald Trump, a catalogat drept „neinspirată" decizia lui Nancy Pelosi. „Democraţii au deschis oficial drumul pentru o victorie imensă a lui Donald Trump", a spus Parscale.

_____________________________

Camera Reprezentanţilor din SUA a cerut oficial Casei Albe prezentarea  stenogramelor conversaţiilor lui Donald Trump cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, existând suspiciunea unui șantaj asupra acestuia din urmă.

Camera Reprezentanților este de așteptat să voteze miercuri o rezoluție care să condamne comportamentul lui Trump față de omologul ucrainean, au declarat surse din conducere pentru NBC News.

Democrații susțin că președintele american ar fi cerut Ucrainei investigarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden și a fiului său, Hunter, în contextul în care Biden este favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la viitoarele alegeri prezidențiale.

Cu puțin înainte de convorbirea cu pricina, care a avut loc în iulie, Casa Albă înghețase 400 de milioane de dolari în ajutor militar acordat Ucrainei, ceea ce urma să dea greutate cererii președintelui american.

„Dacă recentele informaţii apărute în presă sunt adevărate, înseamnă că preşedintele a discutat cu un lider străin despre investigaţii care să îl vizeze pe un adversar politic în scrutinul din SUA. Aceasta este definiţia abuzului de putere în mod corupt”, se arată în scrisoarea adresată Congresului.

Trump a recunoscut că a ordonat personalului său să înghețe ajutorul militar către Ucraina, în conjunctura internațională de atunci. Iar discuția cu omologul său ucrainean s-a axat pe corupție și pe necesitatea de a nu ceda corupției nici când vine de la parteneri puternici.

Pe fond, era vorba că însuși Joe Biden ar fi făcut presiuni necorespunzătoare pentru ca liderii țării din 2016 să-l concedieze pe Viktor Șokin, un procuror ucrainean, din cauza îngrijorării că acesta ancheta Burisma Holdings, o companie din Ucraina de gaze naturale în al cărui consiliu director era Hunter Biden.

Trump a autorizat marți eliberarea transcrierii controversatului apel cu Ucraina care l-a menționat pe Joe Biden, ceea ce nu reduce presiunea Congresului pentru informații privind suspiciunea unei posibile condiționări a unui ajutor militar pentru Ucraina de cercetarea lui Biden.

Democrații și Joe Biden cer raportul denunțătorul neidentificat.

„Avem nevoie de plângerea denunțătorului, trimisă inspectorului general pentru Comunitatea de informații”, a declarat liderul minorității Senatului, Chuck Schumer, D-New York.

„Vrem să știm de ce a considerat acesta că este o urgență pentru SUA”.  

Președintele Comitetului de Informații al Casei reprezentanților, Adam Schiff, a declarat marți că, „avocatul informatorului a anunțat că acesta ar dori să vorbească în fața Comitetului nostru și a solicitat îndrumări de la directorul serviciilor de informații naționale pentru a face acest lucru.”

„Suntem în legătură cu avocatul și așteptăm cu nerăbdare mărturia denunțătorului în această săptămână”, a spus Schiff.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, se vede astfel prins, la doar 100 de zile la putere, în centrul unui scandal politic în SUA, stat prieten și susținător al țării sale.

Este o poziție extrem de delicată pentru Zelenski, un novice din punct de vedere politic, și tânăr (41 de ani), care încearcă să trateze simultan cu două figuri uriașe pe scena politică mondială, președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin.

Iar acum, prietenul american l-a băgat în corzi.

Deși liderul ucrainean și echipa sa sunt cunoscuți pentru declarații controversate pe rețelele de socializare, în cazul scandalului american, tace.

Analiștii spun că e cea mai bună atitudine, care îl ferește să fie cooptat în una dintre cele două tabere politice din SUA.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te