Joe Biden a „debarcat” în Europa cu un avertisment la adresa Rusiei

DE Edi Neagu | 10.06.2021 - 08:38
Joe Biden a lansat primul avertisment înainte de întâlnirea cu Putin Foto: Whitehouse.gov

Joe Biden a sosit pentru prima sa vizită oficială ca președinte al Statelor Unite în Europa și a lansat, deja, un avertisment Rusiei. Liderul de la Casa Albă va avea în timpul turneului european o întâlnire cu Vladimir Putin, în Elveția.

SHARE

Preşedintele Joe Biden a început miercuri prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului, salutând angajamentul neclintit al Americii faţă de NATO şi avertizând Rusia că se confruntă cu consecinţe "puternice şi semnificative" dacă se angajează în activităţi nocive, transmite Reuters.

Preşedintele Biden s-a adresat unei audienţe formate din aproximativ 1.000 de soldaţi şi familiile acestora la baza aeriană britanică Mildenhall, spunându-le că va transmite un mesaj clar preşedintelui rus Vladimir Putin atunci când se vor întâlni săptămâna viitoare după reuniunile la nivel înalt cu liderii G7, NATO şi UE.

"Nu căutăm un conflict cu Rusia", a declarat preşedintele Biden la începutul vizitei sale de opt zile în Europa.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Antiaeriana rusească nu reușește să doboare o dronă turcească Bayraktar-TB2

"Vrem o relaţie stabilă şi previzibilă ... dar sunt clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod puternic şi semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activităţi nocive".

O reformulare a relațiilor cu Rusia

Joe Biden a declarat că este hotărât să reconstruiască legăturile transatlantice şi să reformuleze relaţiile cu Rusia după patru ani dificili sub conducerea fostului preşedinte republican Donald Trump, a cărui politică de impunere de tarife şi retragere din tratate a tensionat relaţiile SUA cu aliaţii săi importanţi.

CITEȘTE ȘI: Fiul Vioricăi de la Clejani spune că a consumat droguri la Alex Velea. Pedeapsa: 7 ani de pușcărie

"Aceasta este prima mea călătorie în străinătate ca preşedinte al SUA. Particip la G7, la reuniunea ministerială NATO şi apoi mă întâlnesc cu domnul Putin pentru a-i spune ce îmi doresc ca el să ştie", a declarat Biden, atrăgând urale din partea audienţei.

"În fiecare etapă a turneului vom clarifica faptul că Statele Unite au revenit, iar democraţiile lumii se unesc pentru a face faţă celor mai dificile provocări şi probleme care contează cel mai mult pentru viitorul nostru".

Summitul cu omologul rus din 16 iunie de la Geneva este piatra de temelie a călătoriei sale, o oportunitate de a comunica îngrijorările SUA direct liderului rus cu privire la subiecte precum atacurile cu viruşi de tip ransomware provenind din Rusia, agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei şi o serie de alte probleme.

NATO trebuie să se modernizeze

În discursul său de la baza Mildenhall, preşedintele Biden a subliniat angajamentul SUA faţă de NATO, subliniind în acelaşi timp că alianţa militară trebuie să se modernizează şi să îşi extindă capacităţile cibernetice.

Joi, preşedintele american are prevăzută în Cornwall o discuţie cu premierul britanic Boris Johnson. Cei doi lideri vor da publicităţii o declaraţie comună actualizată a principiilor ce guvernează relaţia bilaterală ce va onora Carta Atlanticului (1941).

După ce va participa timp de trei zile la summit-ul G7, Joe Biden şi soţia sa, Jill, vor fi primiţi de Regina Elisabeta la Castelul Windsor.

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, s-a întâlnit-o cu regina în 1982, pe vremea când era senator de Delaware.

Ulterior, Joe Biden se va deplasa la Bruxelles pentru discuţii cu liderii NATO şi ai UE. Este de aşteptat ca agenda discuţiilor să fie dominată de Rusia, China şi eterna problema a convingerii aliaţilor NATO de a contribui mai mult la apărarea comună.

Turneul european al preşedintelui SUA se încheie cu întrevederea de la Geneva cu omologul rus Vladimir Putin, potrivit Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te