VIDEO Javelin-urile au nevoie de reparații. SUA nu asigură service-ul pentru armele trimise Ucrainei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.06.2022 - 10:02
Militari ucraineni lansează o rachetă antitanc Javelin/ Foto: Profimedia Images

Ucrainenii au o problemă urgentă. O parte din lansatoarele lor de rachete Javelin - arme sofisticate, fiecare costând șase cifre - sunt inoperabile și nimeni nu le poate repara, scrie „Washington Post”.

SHARE

Ucrainenii au cerut ajutor de la doi americani, care au reparat un lansator „Javelin” prin canibalizarea componentelor electrice de la un controler de joc video, a spus Mark Hayward, un veteran al armatei americane și antrenor de voluntari, punctează publicația americană.

Despre celelalte lansatoare, a spus el, s-a crezut că sunt stricate până în momentul în care instrucțiunile de utilizare au fost traduse cu Google Translate. Hayward și-a amintit cu frustrare episodul conform căruia Pentagonul, care a grăbit trimiterea a peste 5.000 de lansatoare „Javelin” în Ucraina, nu s-a asigurat că cei care luptă cu forțele ruse beneficiază de asistență tehnică. 

Puternicele arme antitanc au ajuns să simbolizeze implicarea SUA în Ucraina. Potrivit comandanților ucraineni și voluntarilor occidentali, asistența logistică lipsește - lucruri precum modulele de antrenament, bateriile de rezervă și alte elemente de bază pe care se bazează însăși armata americană.

„Trimitem echipamente”, a spus Hayward într-un interviu. „Dar ne-am hotărât să nu asigurăm asistență tehnică?”

Javelin-ul se fixează pe imaginea termică a unei ținte folosind o unitate de lansare a comenzii sau CLU. Rachetele ghidate pot străpunge armura de la o distanță de până la 2½ mile. Dar sistemul este mult mai complicat de utilizat decât alte arme portabile. Pentru a funcționa, necesită baterii și lichid de răcire cu argon și vine cu un manual de utilizare de 258 de pagini.

Armă mică, lovitură puternică: Javelin FGM-148

Sistemul de rachete antitanc Javelin montat pe umăr poate fi operat de un echipaj format din doi sau chiar un singur soldat.

Unitatea de lansare a comenzii permite unui operator să identifice ținte folosind senzori termici sau un dispozițiv de mărire a imaginii. Un motor de lansare aruncă racheta din tubul de lansare. Odata ce racheta este în aer, motorul de zbor principal se aprinde, propulsând Javelinul spre țintă. 

Operatorul Javelin poate selecta o lansare directă, în linie, împotriva unei laterale a tancului sau un atac de sus în jos împotriva turelei, unde armura de obicei este mai subtire.

Motorul principal se declanșează doar atunci când racheta este la o distanță sigură. Odată trasă racheta, computerul o ghidează, iar operatorul se poate camufla din nou înainte de a atinge ținta.

Important, a spus Hayward, este că Javelin-urile trimise în Ucraina nu includ carduri de instrucțiuni, care direcționează personalului militar să sune la un număr gratuit, dacă armele funcționează defectuos sau necesită reparații. „Cadrele de instruire din mai multe unități mi-au spus că nu au cunoștință de vreo linie de sprijin pentru Javelin”, a spus el.

Citește și: 

VIDEO De ce crede Kasparov că oamenii lui Putin nu vor duce la îndeplinire ordinul unui atac nuclear

EXCLUSIV Recrutor pentru Legiunea Internațională: Vă încurajez să veniți și să luptați în Ucraina

Hayward a caracterizat call-center-ul ca fiind un atu important pentru trupele americane care nu pot rezolva singure problemele. 

Fabricarea lansatoarelor Javelin este un parteneriat dintre Lockheed Martin și Raytheon Missiles and Defense. O copie a cardului de asistență pentru clienți, obținută de The Washington Post, listează un număr de telefon care pare să fie asociat cu birourile Lockheed din Orlando. Un reporter care a sunat la linia de asistență în iunie a fost direcționat către divizia de relații cu mass-media a Lockheed. Cristina Vite, purtător de cuvânt, a refuzat să spună dacă compania conduce call center-ul. Ea a adresat întrebări Pentagonului.

Departamentul Apărării nu a adresat întrebări cu privire la sprijinul tehnic și logistic oferit armatei Ucrainei. Nu a precizat  dacă cardurile de sprijin au fost îndepărtate înainte de transferul Javelin-urilor.

De asemenea, lipsesc din transporturile de Javelin, a spus Hayward, două programe de computer. Unul este un ghid de abilități de bază care detaliază secvența de lansare în mai mulți pași. Este nevoie de învățare pentru personalul militar american care este specializat în astfel de arme.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te