Japonia vrea să deschidă primul birou NATO din Asia după amenințarea în creștere a Rusiei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.05.2023 - 09:34
Ministrul de externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi - Foto: Profimedia Images

Japonia este în discuții pentru a deschide un birou de legătură NATO, primul de acest fel din Asia, a declarat miercuri ministrul de externe al țării, afirmând că invazia Rusiei în Ucraina a făcut lumea mai puțin stabilă.

SHARE

"Suntem deja în discuții, dar niciun detaliu nu a fost finalizat încă", a declarat miercuri ministrul de externe Yoshimasa Hayashi.

Hayashi a citat în mod specific invazia Rusiei în Ucraina anul trecut ca fiind un eveniment cu repercusiuni mult dincolo de granițele Europei, care a forțat Japonia să regândească securitatea regională.

Japonia vrea să deschidă primul birou NATO din Asia

"Motivul pentru care discutăm despre acest lucru este că, de la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, lumea (a) devenit mai instabilă", a spus el.

"Ceva ce se întâmplă în Europa de Est nu se limitează doar la problema din Europa de Est, iar acest lucru afectează în mod direct situația de aici, din Pacific. De aceea, o cooperare între noi în Asia de Est și NATO (devine) din ce în ce mai importantă...".

Citește și: Sirenele nu mai sună în Kherson pentru că atacurile sunt prea dese. Străzile au cratere de 10 metri

El a adăugat că Japonia nu este membră a tratatului NATO, dar că această mișcare transmite un mesaj prin care partenerii din Asia-Pacific ai blocului "se angajează într-o manieră foarte constantă" cu NATO.

Nikkei Asia a raportat pentru prima dată planurile de deschidere a biroului din Japonia miercurea trecută, citând oficiali japonezi și NATO neidentificați.

Citește și: 10 mai 2023, ora 16.00 NEWSWEEK SUMMIT DE EDUCAȚIE: Învățământul profesional și piața muncii

NATO are birouri de legătură similare în alte locuri, inclusiv în Ucraina și Viena. Biroul de legătură din Japonia va permite discuții cu partenerii de securitate ai NATO, cum ar fi Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, pe tema provocărilor geopolitice, a tehnologiilor emergente și disruptive și a amenințărilor cibernetice, a raportat Nikkei săptămâna trecută.

China a avertizat împotriva extinderii NATO în Asia

Invazia Rusiei în Ucraina a provocat unde de șoc în Europa și a determinat Finlanda și Suedia, țări nealiniate, să renunțe la neutralitate și să caute protecție în cadrul NATO, Finlanda aderând oficial la bloc luna trecută.

Un birou la Tokyo ar avea consecințe uriașe, în condițiile în care războiul din Ucraina și diviziunile tot mai profunde din Asia au făcut ca țări precum Japonia și Coreea de Sud să se apropie mai mult de partenerii lor occidentali - și să prezinte un front unit împotriva amenințărilor percepute mai aproape de casă, precum Coreea de Nord și China.

China, care a avertizat anterior împotriva extinderii NATO în Asia sau a apariției unui bloc similar în regiune, a răspuns deja cu furie la rapoartele anterioare privind posibilul birou japonez.

"Asia este un teren promițător pentru cooperare și un focar de dezvoltare pașnică. Nu ar trebui să fie o platformă pentru cei care caută lupte geopolitice", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unei ședințe de informare de săptămâna trecută.

"Împingerea NATO spre est și interferența în problemele din Asia-Pacific vor submina cu siguranță pacea și stabilitatea regională”, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te