Japonia se înarmează pentru un război cu China. Va fi cel mai mare și va cuprinde întreaga lume

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.08.2023 - 21:19
Japonia se înarmează pentru un război cu China - Foto: Profimedia Images

Japonia se înarmează pentru un război cu China, cheltuielile pentru apărare ajungând la niveluri record. Cel mai probabil, războiul va izbucni în momentul în care, tot mai probabil, China va ataca Taiwan.

SHARE

Odinioară pacifistă, Japonia se pregătește pentru un război care știe că va veni atunci când China va invada Taiwanul și va declanșa un efect de domino în întreaga lume.

Fostul prim-ministru al Japoniei, Taro Aso, avertizează că Tokyo, SUA și alți aliați trebuie să dea dovadă de o hotărâre clară și neîndoielnică de a apăra Taiwanul.

Citește și: Armata Japoniei iese la atac: „Beijingul, Phenianul și Moscova vor regreta conduita greșită”

Aso - care a rămas vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat conservator, aflat la guvernare în Japonia - a declarat că, deși este foarte important să se asigure că nu izbucnește un război, acesta este, de asemenea, un moment pentru "o descurajare foarte puternică" și "hotărârea de a lupta".

"O descurajare foarte puternică"

Pentru Japonia, care se bazează pe consens, remarcile făcute în Taiwan de un fost prim-ministru încă activ în politica de front sugerează o dorință tot mai mare din partea clasei politice de la Tokyo de a se alătura apărării Taiwanului dacă va fi necesar.

Citește și: VIDEO Corespondentul Newsweek România în Ucraina, premiat la Copenhaga pentru articolele de război

Cea de-a treia economie a lumii a fost cândva cunoscută pentru pacifismul său, dar sentimentul tot mai puternic al amenințării reprezentate de Partidul Comunist Chinez (PCC) a dus la o schimbare radicală, Japonia urmând să fie a treia cea mai mare cheltuitoare în domeniul apărării din lume în următorii câțiva ani.

Actualul prim-ministru japonez, Fumio Kishida, a descris de atunci Japonia ca aflându-se într-un "moment de cotitură în istorie", iar remilitarizarea ca fiind "răspunsul meu la diferitele provocări de securitate cu care ne confruntăm".

Deși Aso a avut grijă să nu numească direct China, în discursul de marți a susținut că demonstrarea voinței de a apăra Taiwanul este o formă de descurajare. În 2021, Aso a numit orice invazie a Taiwanului o "amenințare la adresa supraviețuirii Japoniei" și a declarat că Japonia și SUA vor apăra Taiwanul în cazul în care un astfel de incident ar avea loc.

Japonia a condus cândva atât Coreea de Sud, cât și Taiwanul

Relațiile dintre Japonia și Coreea de Sud s-au dezghețat în ultimul an, după ani de tensiuni diplomatice.

În schimb, Taiwanul a resimțit în general mai puțină ostilitate față de dominația japoneză, cultura taiwaneză încorporând foarte multe din Japonia.

Toate acestea au loc în contextul în care Taiwanul se pregătește pentru alegerile prezidențiale din ianuarie, candidatul cel mai critic cu PCC și actualul vicepreședinte - William Lai Ching-te - fiind pe cale să câștige. Este posibil ca Beijingul să aștepte rezultatul acestor alegeri înainte de a decide dacă se va angaja să folosească forța.

La fel cum China are nevoie să controleze Taiwanul, pentru Japonia și SUA chestiunea Taiwanului este, de asemenea, o chestiune de cea mai mare importanță.

Trupe americane, în pericol

Taiwanul se află în mijlocul "primului lanț de insule", care este format în principal din aliați ai SUA, precum Japonia și Filipine, ambele cu trupe americane staționate.

Pentru China, există doar două puncte înguste pentru a ajunge în Pacific: la nord de Taiwan se află strâmtoarea Miyako, care se află în apele teritoriale ale Japoniei, iar la sud este Canalul Bashi, care se află între apele Filipinelor și Taiwan.

Capturarea Taiwanului înseamnă că China are o rută directă, fiind capabilă să controleze și să domine Pacificul de Vest și căile maritime de care depind aliații SUA, cum ar fi Japonia, și poate că, în cele din urmă, să scoată SUA din regiune cu totul.

Pentru Japonia, acest lucru reprezintă o soluție de neînțelegere, în timp ce implicațiile pentru SUA ar putea fi catastrofale, nu doar prin distrugerea credibilității SUA în rândul principalilor aliați, ci poate și prin impactul asupra poziției globale a dolarului american, deoarece statutul său de monedă de rezervă se datorează în parte rolului Marinei americane de a garanta căile maritime.

Ce vor comuniștii

Ambițiile PCC se extind până la dorința de a domina Marea Chinei de Sud, o zonă extrem de importantă pentru comerț, prin care trece o treime din transportul maritim mondial. Controlul asupra Mării Chinei de Sud ar oferi Beijingului un control mai mare asupra strâmtorii Malacca, în apropiere de Singapore.

Chiar la sfârșitul săptămânii trecute, o navă a pazei de coastă chineze a folosit un tun de apă împotriva unei ambarcațiuni filipineze din Marea Chinei de Sud, care încerca să livreze provizii unei garnizoane de pușcași marini de pe Second Thomas Shoal.

Cuvintele lui Aso vin într-un moment de tensiune crescândă și pe fondul unui documentar recent difuzat în China, în care se vorbește despre o invazie a Taiwanului, soldații chinezi exprimându-și disponibilitatea de a muri pentru această cauză. Faptul că un astfel de documentar a fost difuzat sugerează că PCC se pregătește mai degrabă pentru război decât să încerce să gestioneze așteptările că acesta nu va avea loc express.co.uk

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te