Japonia în alertă maximă. 6 nave de război chineze și 5 nave rusești s-au apropiat de insulele sale

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.08.2023 - 12:17
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Japonia și-a exprimat "profunda îngrijorare" după ce nave de război chineze și rusești au navigat joi în apropierea insulelor sale sudice, cu doar o zi înainte ca liderul său să discute despre tensiunile crescânde din Indo-Pacific.

SHARE

Șase nave chineze, printre care distrugătoare de rachete, și cinci nave rusești, unele dintre ele distrugătoare, au navigat joi între insula japoneză Okinawa și insula Miyako înainte de a se îndrepta spre Marea Chinei de Est, potrivit Ministerului japonez al Apărării.

Japonia în alertă maximă. 6 nave de război chineze și 5 nave rusești s-au apropiat de insulele sale

Este pentru prima dată când navele rusești și chinezești navighează împreună prin această masă de apă specială. Navele nu au pătruns în apele teritoriale ale Japoniei.

Cele 11 nave militare au fost reperate pentru prima dată la 280 de kilometri nord-est de cea mai sudică insulă Okinotori din Japonia, marți dimineață, ora locală, potrivit declarației ministerului apărării.

Din primele informații se pare că navele au luat parte la o patrulă comună în Pacific. Cele mai multe dintre ele au fost observate anterior navigând prin strâmtoarea Soya, între Hokkaido și Sakhalin, spre Marea Okhotsk, după ce au efectuat exerciții comune în Marea Japoniei în luna iulie, a adăugat declarația.

Rusia confimă prezența navelor sale în apropierea Japoniei

Ministerul rus al Apărării a confirmat patrula comună într-o declarație pe canalul său oficial Telegram, precizând că un detașament de nave operează în prezent în apele din Marea Chinei de Est. Marinarii chinezi și ruși au efectuat exerciții antisubmarin, au respins un raid aerian inamic simulat, au efectuat antrenamente de salvare pe mare și au exersat decolări și aterizări de elicoptere pe punțile navelor de război, a precizat ministerul rus.

Ministerul japonez al Apărării a declarat că China și Rusia au efectuat în mod repetat exerciții navale și aeriene comune în apropierea țării în ultimii ani, care sunt "în mod clar destinate ca o demonstrație de forță împotriva Japoniei" și reprezintă o "preocupare gravă" pentru securitatea națională.

Acesta a adăugat că Tokyo a transmis preocupările sale cu privire la aceste activități comune prin canale diplomatice.

Relațiile Japonia - Rusia, puternic deteriorate

Relațiile Japoniei cu Rusia s-au deteriorat de când a început invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, în urmă cu 18 luni. Tokyo s-a alăturat aliaților săi occidentali în impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei și a promis miliarde de dolari în ajutor umanitar pentru Kiev.

Între timp, China a consolidat legăturile politice și economice cu Rusia, în ciuda faptului că susține că rămâne o parte neutră în conflict și un susținător al păcii.

Primul summit trilateral din istorie

Incidentul de joi are loc înaintea primului summit trilateral din istorie dintre SUA, Japonia și Coreea de Sud, liderii celor trei țări urmând să se întâlnească vineri la Camp David, reședința prezidențială a SUA. Acolo, se așteaptă ca aceștia să convină să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării, tehnologiei și economiei, potrivit unor înalți oficiali ai administrației Biden.

Summitul va servi, de asemenea, ca o demonstrație de forță în timp ce țările se confruntă cu provocări de securitate care includ comportamentul provocator al Coreei de Nord și manevrele militare ale unei Chine în creștere.

Întâlnirea este deosebit de semnificativă, având în vedere relația tensionată din punct de vedere istoric dintre Seul și Tokyo, inclusiv o dispută între cele două țări cu privire la munca forțată efectuată de Japonia în timpul ocupației sale în Coreea. Însă ambii lideri actuali - premierul japonez Fumio Kishida și președintele coreean Yoon Suk Yeol - au făcut eforturi pentru a colabora mai strâns în fața amenințărilor regionale comune, efectuând chiar exerciții militare comune cu SUA anul trecut.

China cere Japoniei și Coreei de Sud să se rupă de Occident

Această conlucrare nu a fost bine primită de rivalii lor asiatici. La începutul acestui an, cel mai înalt diplomat chinez a îndemnat Japonia și Coreea de Sud să promoveze un sentiment de "autonomie strategică" față de Occident și să coopereze în schimb cu China pentru a "revitaliza Asia".

"Nu contează cât de blond îți vopsești părul, cât de ascuțit îți modelezi nasul, nu poți deveni niciodată un european sau un american, nu poți deveni un occidental", a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi. "Trebuie să știm unde se află rădăcinile noastre".

Iar oficialii se tem de o potențială reacție și din partea Coreei de Nord; națiunea ermitată a lansat anterior rachete înainte de exercițiile militare comune SUA-Coreea de Sud și ca răspuns la discuțiile trilaterale dintre SUA, Coreea de Sud și Japonia.

Înaintea summitului de vineri, Seulul crede că Kim Jong-Un pregătește o lansare de rachete balistice intercontinentale (ICBM) și alte "provocări" în jurul reuniunii sau a viitoarelor exerciții militare comune dintre SUA și Coreea de Sud, care vor începe săptămâna viitoare, potrivit unui deputat sud-coreean informat de serviciile de informații ale țării, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te