Israelul, condamnat după carnagiu în Gaza cu peste 110 morți în timpul unei distribuiri de ajutoare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.03.2024 - 08:12
Israelul, condamnat după carnagiu în Gaza cu peste 110 morți în timpul unei distribuiri de ajutoare - Foto: X/@SuppressedNws

Israelul, condamnat după carnagiu în Gaza cu peste 110 morți în timpul unei distribuiri de ajutoare. 112 morți în urma unor scene haotice, în care trupele israeliene deschis focul în apropierea camioanelor cu ajutoare, acuză oficialii din Gaza

SHARE

Peste o sută de palestinieni au fost uciși în primele ore ale dimineții de joi, au declarat oficiali din domeniul sănătății din Gaza, când mulțimi disperate s-au adunat în jurul camioanelor cu ajutoare, iar trupele israeliene au deschis focul, într-un incident despre care președintele american, Joe Biden, a avertizat că este posibil să complice negocierile de încetare a focului.

Israelul, condamnat după carnagiu în Gaza cu peste 110 morți în timpul unei distribuiri de ajutoare

Armata israeliană a negat că a tras în mulțimi mari de oameni înfometați și a spus că majoritatea au fost uciși în urma unei zdrobeli sau au fost călcați de camioane care încercau să scape. Soldații au tras doar asupra unui grup mic care s-a îndepărtat de camioane și a amenințat un punct de control, a declarat un purtător de cuvânt.

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a declarat că a fost un "masacru urât comis de armata de ocupație israeliană asupra oamenilor care așteptau camioanele cu ajutoare la sensul giratoriu de la Nabulsi".

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat incidentul, potrivit purtătorului său de cuvânt.

"Nu ştim exact ce s-a întâmplat. Dar fie că aceşti oameni au fost ucişi de tiruri israeliene, fie că au fost zdrobiţi de mulţime sau călcaţi de camioane, acestea sunt acte de violenţă, într-un anumit fel, legate de acest conflict", a spus Stephane Dujarric, menţionând moartea unor persoane în "circumstanţe oribile".

Citește și: Planul lui Netanyahu pentru „Gaza postbelică”. Israelul jură distrugerea Hamas. Reacția Palestinei

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a denunţat "un nou carnagiu" şi decese "total inacceptabile"."Sunt îngrozit de rapoartele despre un nou masacru în rândul civililor din Gaza, care erau disperaţi să obţină ajutor umanitar", a spus Borrell pe reţeaua de socializare X. "Aceste morţi sunt complet inacceptabile".

Președintele francez Emmanuel Macron a reacționat și el, cerând o încetare imediată a focului în Gaza.

"Profundă indignare față de imaginile care vin din Gaza, unde civili au fost ținta soldaților israelieni. Îmi exprim cea mai fermă condamnare a acestor împușcături și fac apel la adevăr, justiție și respectarea dreptului internațional", a declarat Macron într-o postare pe X, fostul Twitter.

Citește și: Netanyahu refuză orice recunoaştere internaţională a unui stat palestinian: Am recompensa terorismul

Relatările cu privire la cele întâmplate sunt divergente, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmând că decesele vor necesita o anchetă independentă eficientă și că a fost "șocat" de incident, potrivit CNN.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a indicat că ţara sa, aliatul fidel al Israelului, cere "răspunsuri" după această tragedie. Casa Albă a mai anunţat că preşedintele Joe Biden a vorbit la telefon cu emirul Qatarului şi cu preşedintele egiptean despre acest "episod tragic şi alarmant".

La Roma, şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani a postat pe X că "decesele tragice din Gaza cer o încetare imediată a focului pentru a permite mai mult ajutor umanitar, eliberarea ostaticilor şi protecţia civililor".

Bilanțul morților în urma atacurilor israeliene din Gaza a depășit acum 30.000 de morți. Cu alte peste 70.000 de persoane rănite și alte mii de victime nenumărate îngropate sub dărâmăturile clădirilor prăbușite, aproape una din 20 de persoane din populația din Gaza de dinainte de război sunt acum victime ale atacurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te