O navă operată de firma Energean din Londra a ajuns în largul coastelor pentru a extrage gaze pentru Israel, anunță agențiile Reuters și Agerpres.
Preşedintele libanez Michel Aoun a declarat că orice astfel de activitate în arealul controversat ar constitui o agresiune şi o provocare.
Conform unui comunicat al preşedinţiei de la Beirut, Aoun a discutat cu premierul interimar al Libanului, Najib Mikati despre sosirea navei şi a cerut comandamentului armatei să furnizeze "date precise şi oficiale" despre problemă.
Mikati a afirmat că Israelul "încalcă resursele maritime ale Libanului şi impune faptul împlinit într-o zonă disputată", ceea ce este "extrem de periculos".
Guvernul israelian nu a reacţionat la declaraţiile preşedintelui libanez. Ministrul israelian al energiei, Karine Elharrar, a salutat sosirea navei şi a declarat că speră ca aceasta să fie operaţională în scurt timp. "Vom continua să acţionăm pentru diversificarea pieţei de energie şi să menţinem stabilitatea şi fiabilitatea", a spus ea.
Energean a comunicat că nava de producţie, depozitare şi transfer al gazelor a sosit duminică în perimetrul Karim, la circa 80 de km la vest de portul israelian Haifa şi va începe exploatarea în trimestrul al treilea.
Statele Unite au început în 2000 să medieze un dialog indirect între Israel şi Liban. Disputa de lungă durată se referă la traseul frontierei maritime, despre care partea libaneză susţine că se află mai la sud, iar partea israeliană - mai la nord, ceea ce creează o zonă triunghiulară revendicată de ambele ţări.
Gruparea armată Hezbollah din Liban, susţinută de Iran, a avertizat Israelul că va reacţiona la o eventuală începere a forajelor.