ISRAEL: Premierul Netanyahu a fost inculpat pentru acte de corupţie

DE Alexandru Pop | Actualizat: 01.03.2019 - 00:44
Benjamin Netanyahu Foto: Guliver/ Getty Images

Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, a anunţat joi că a decis să ceară inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie, relatează cotidianul ”Times of Israel”, citat de mediafax.ro

SHARE

Acuzațiile aduse lui Netanyahu în trei dosare sunt pentru luare de mită şi abuz de încredere, fiind pentru prima oară în istoria țării când un premier în funcţie este acuzat oficial de fapte penale.

Unul dintre dosare, "Cazul 2000", se referă la o presupusă acţiune a premierului israelian de a ajunge la o înţelegere cu Arnon "Noni" Mozes, patronul cotidianului Yedioth Ahronoth, prin care să obţină materiale media favorabile în schimbul unor măsuri împotriva publicaţiei concurente Israel Hayom. Potrivit surselor citate, Mozes va fi de asemenea inculpat pentru acte de corupţie.

Într-un alt dosar, "Cazul 4000", în care va fi inculpat pentru mită, Netanyahu este suspectat că a luat decizii care l-au avantajat pe Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq, cea mai mare firmă de telecomunicaţii din Israel, în schimbul unor materiale media favorabile difuzate pe site-ul Walla News.

Premierul israelian va fi pus sub acuzare şi în "Cazul 1000", pentru abuz de încredere, deoarece ar fi primit cadouri în valoare de aproximativ un milion de shekeli (circa 280.000 de dolari) de la oameni de afaceri, în schimbul promovării intereselor acestora.

Decizia privind inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie intervine în campania premergătoare alegerilor parlamentare, programate pe 9 aprilie.

Instanţa supremă din Israel a respins o cerere a partidului Likud, condus de Benjamin Netanyahu, privind amânarea anunţării inculpării până după scrutin.

”Acuzații ridicole”

Benjamin Netanyahu a catalogat drept "ridicole" acuzaţiile de corupţie. "O acuzaţie de luare de mită dispusă în baza a două articole şi jumătate publicate pe Internet constituie un pas absurd care nu are precedent judiciar. Acest castel de cărţi se va prăbuşi curând(...) Am transformat Israelul într-o putere mondială în ascensiune şi fără a face concesii periculoase. Forţele de stânga ştiu că nu ne pot învinge în alegeri cu astfel de realizări", a spus Netanyahu, citat de ”Times of Israel”.

El a denunţat "o vânătoare politică de vrăjitoare fără precedent" menită să înlăture de la putere Cabinetul său.

Netanyahu urmează să fie audiat înainte de a fi confirmată formal inculparea. Data audierii nu a fost încă stabilită. Premierul israelian a denunţat vehement acuzaţiile privind corupţia, afirmând că le va respinge pe toate.

Partidul Muncii și formațiunea ”Rezistenţa Israeliană”, reprezentând opoziția de stânga, i-au cerut demisia premierului Israelului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te