ISIS a eliberat jihadiști dintr-o închisoarea din Siria, administrată de kurzi

DE Adina Mutăr | 22.01.2022 - 18:01
ISIS a eliberat jihadiști dintr-o închisoarea din Siria/foto: defense post

Gruparea ISIS a atacat o închisoare administrată de kurzi din nord-estul Siriei, eliberând un număr nederminat de jihadiști, într-o acțiune neașteptată.

SHARE

Forțele Democratice Siriene kurde au confirmat atacul, dar nu au menționat fuga unor prizonieri. 

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, o mașină-capcană a explodat la poarțile închisorii Ghwayran și o a doua explozie a fost semnalată în apropierea intrării, înainte ca ISIS să atace forțele de securitate kurde de pază, eliberând prizonieri.

Ghwayran este una dintre cele mai mari închisori care găzduiesc luptători ISIS într-o regiune controlată de autoritățile kurde din nord-estul Siriei, a declarat pentru AFP șeful Observatorului, Rami Abdul Rahman.

„O nouă insurgență și o tentativă de evadare a teroriștilor Daesh reținuți în închisoarea Ghwayran din al-Hasaka în urma exploziei unei mașini-capcană”, se arată în declarația Forțelor Democratice Siriene.

FDS a pus atacul pe seama „celulelor în adormire ale Daesh, care s-au infiltrat din cartierele din jur și au atacat Forțele de Securitate Internă”.

Observatorul a spus că SDF a trimis întăriri la închisoare și a izolat zona.

Citește și

Rusia propune un acord nuclear interimar cu Iranul

Franco-sirian, judecat la Paris pentru „complicitate la crime împotriva umanității”

 

Avioanele aparținând coaliției internaționale conduse de SUA care luptă împotriva ISIS  au bombardat zonele din apropierea închisorii. Coaliția nu a dat nicio declarație. 

Într-o declarație ulterioară, purtătorul de cuvânt al SDF, Ferhad Sahmi, a spus că „situația din interiorul închisorii este acum sub control”.

„Sunt ciocniri intermitente cu luptătorii ISIS care se ascund în vecinătatea închisorii”, a declarat el pentru AFP.

Potrivit autorităților kurde, peste 12.000 de luptători ISIS, cu peste 50 de naționalități, se află în închisori conduse de kurzi.

Din Franța până în Tunisia, multe dintre țările de origine ale prizonierilor ISIS au fost reticente în a-i repatria, temându-se de o reacție publică acasă.

Rude ale jihadiștilor, inclusiv copii, sunt ținute în tabere controlate de kurzi din nord-estul Siriei, dintre care cea mai mare este Al-Hol, cu peste 56.000 de persoane strămutate și refugiați.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.