Ireal. Țara care restricționează șomerii să meargă la mare sau să-și viziteze familia în străinătate

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.07.2023 - 11:12
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Agenția pentru Piața Muncii (AMS) din Austria impune restricții asupra șomerilor din Austria, interzicându-le să meargă în concediu la mare sau să-și viziteze familia în străinătate cu banii din ajutor de șomaj.

SHARE

Într-un interviu acordat publicației „Heute”, Johannes Kopf, șeful Agenției pentru Piața Muncii din Austria, a clarificat aceste reguli, aducând o abordare abruptă împotriva persoanelor care nu au un loc de muncă.

Tara care restricționează șomerii să meargă la mare sau să-și viziteze familia în străinătate

Conform declarațiilor lui Johannes Kopf, șomerii au dreptul să plece în concediu pe timpul verii, dar în acest caz, trebuie să se dezaboneze temporar de la Agenția pentru Piața Muncii și astfel nu vor mai încasa ajutorul de șomaj.

Legea privind asigurarea de șomaj impune ca aceștia să fie prezenți în Austria în această perioadă, astfel că călătoriile la mare sunt interzise.

Citește și: De ce e mai bine să ajungi șomer în Spania decât în România. În Germania, stai acasă și iei o avere

Practic în timpul concediului persoanele care nu au un loc de muncă, dar care încasează ajutor de șomaj nu vor beneficia de această indemnizație.

Peste 300.000 de persoane afectate 

Această măsură a AMS a provocat controverse în rândul celor peste 300.000 de persoane înregistrate la AMS ca șomeri sau în formare la sfârșitul lunii iunie 2023. Mulți dintre aceștia aveau planuri de a-și vizita familia sau de a se bucura de o vacanță în timpul verii, însă restricția de acum a căzut ca un trăsnet pentru ei.

Citește și: Care este cel mai mare ajutor de șomaj înregistrat la AJOFM Iași? Anii anteriori erau și de 3000 lei

Mai mult decât atât, șeful AMS a subliniat că cei aflați în căutarea unui loc de muncă pot fi trimiși în alte provincii pentru un interviu, cu excepția celor care au responsabilități de îngrijire, cum ar fi copii sau rude în grijă. Această prevedere face mai dificilă perspectiva găsirii unui loc de muncă într-o altă zonă geografică pentru acești șomeri.

Pe de altă parte, în contextul crizei de personal în sectoare esențiale, cum ar fi gastronomia, îngrijirea sau IT, Johannes Kopf a menționat că recrutarea de personal calificat din străinătate este o soluție.

Anul 2022 a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de persoane care au venit în Austria prin intermediul cardului roșu-alb-roșu, ajungând la 6.000 de persoane. Prognozele pentru 2023 indică că acest număr ar putea ajunge la 8.000 de persoane, evidențiind nevoia de forță de muncă din străinătate, potrivit ziarulromanesc.de.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te