De ce e mai bine să ajungi șomer în Spania decât în România. În Germania, stai acasă și iei o avere

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.05.2023 - 21:23
Șomeri Foto: Ziarul de Iași

Tot mai mulți oameni își pierd locurile de muncă în ultima perioadă. Din cauza problemelor economice tot mai multe afaceri se închid, iar lucrătorii devin șomeri. Cu această situație nu se confruntă numai România, ci și celelalte state europene.

SHARE

Tot mai mulți români devin șomeri, însă suma pe care o primesc drept ajutor de la stat este mult prea mică pentru un trai decent. Spaniolii și germanii care ajung în aceste situații primesc sume mai mari, însă sunt niște condiții pe care trebuie să le îndeplinească.

Astfel, în România, suma pe care o primesc șomerii se ridică la 598 de lei, adică 120 de euro. În Spania, șomerii primesc între 400-600 de euro, iar în Germania, în funcție de condițiile pe care le îndeplinești, indemnizația pentru cei care își pierd locurile de muncă se poate ridica la 7.000 de euro. 

Cum trăiesc europenii din șomaj. Românii primesc 120 €, spaniolii 600 €, iar germanii 7.000 €

În timp ce șomerii din țara noastră primesc o indemnizație de șomaj de aproape 600 de lei, românii stabiliți în Spania primesc o indemnizație de 2.600 lei pe lună. 

Sunt însă și excepții în ceea ce privește indemnizația de șomaj din țara noastră. Recent, Newsweek a scris că există indemnizații care depășesc salariul minim pe economie.

Cel mai bine plătit şomer din judeţul Iaşi a lucrat în industrie şi primeşte acum 1.943 de lei pe lună, precizează Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi într-un răspuns solicitat de „Ziarul de Iaşi”, în timp ce unui alt concetăţean care a lucrat în sistemul de sănătate îi intră în cont mai puţin cu 300 de lei, mai exact 1.627 de lei.

Dacă vă pierdeţi locul de muncă şi aveţi un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani şi o medie de 4.000 de lei venit brut în ultimele 12 luni, vă puteţi aştepta la o indemnizaţie de şomaj de 878 de lei. Pentru o medie de 15.000 de lei venit brut în ultimul an şi un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani, indemnizaţia de şomaj este de 2.098 de lei, conform modului de calcul actual.

Citește și: Care este cel mai mare ajutor de șomaj înregistrat la AJOFM Iași? Anii anteriori erau și de 3000 lei

Ministerul Muncii din România anunța, la începutul acestui an, că indemnizația de șomaj și toate beneficiile de asistență socială care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) cresc cu 13,8 %.

Indemnizația a crescut de la 1 martie 2023. Valoarea ISR s-a mărit de la 525,5 lei, în anul 2022, la 598 lei, în 2023.

De asemenea, indemnizația de șomaj a crescut cu 73 lei pe lună pentru 42.345 de șomeri aflați în evidența ANOFM la finalul lunii ianuarie 2023.

Indemnizația acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ și şcolilor speciale pentru persoane cu handicap a crescut cu 37 lei pe lună, pentru cele 3.915 de persoane aflate în evidența ANOFM.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește prima de inserţie acordată absolvenţilor unităților de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani și care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la ANOFM şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni crește cu 218 lei, în această situație regăsindu-se circa 900 de persoane.

Cum se calculează indemnizaţia de șomaj

Concret, un ieşean care a avut o medie de 4.000 de lei venit brut în ultimul an şi un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani va primi o indemnizaţie de şomaj de 878 de lei, după cum reiese din calcul: 598 (ISR)+ (4.000x7%) = 878 lei

Pentru o medie de 15.000 de lei venit brut în ultimele 12 luni şi un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani, persoana va primi o indemnizaţie de şomaj de 2.098 de lei:  598 (ISR) + (15.000x10%)= 2.098 lei.

Câte este indemnizația de șomaj în Spania

Cine are dreptul la bani de șomaj în Spania? O persoană are dreptul la șomaj dacă a lucrat cel puțin 360 de zile și nu are alte venituri proprii care depășesc 750 de euro pe lună, adică 75% din SMI actual în 2023. Pentru cei care nu au contribuit suficient pentru a obține indemnizația de șomaj există alte tipuri de indemnizații conform ziarulromanesc.es

Suma maximă va fi de 1.592,92 euro pe lună, pentru șomerii cu doi sau mai mulți copii, iar cea minimă va fi de 540,41 euro pe lună.

Citește și: Vouchere de 5.000 de euro pentru o categorie de români. Marius Budăi anunță un nou ajutor de stat

Ceea ce înseamnă 2.600 de lei pentru șomerii români din Spania. În plus, Serviciul Public de Stat de Ocupare (SEPE) transmite că în primele 180 de zile se va percepe 70% din baza de reglementare și, de la 181, se va primi 50%.

Respectiv, în cazul unui salariu de 1.200 de euro/ lună, șomajul va fi de 840 de euro în primele șase luni. Până la epuizarea indemnizației se vor percepe 600 de euro drept șomaj.

Numărul celor care sunt înscriși în program ca șomeri în Serviciul Public de Stat din Spania este de 2.924.240 persoane, adică asta înseamnă o creștere de 40.428 (1,40%), la nivelul anului 2022.

În luna ianuarie 2023 au fost 70.744 persoane care, în Spania, s-au înscris pe lista șomerilor.

Citește și: Șomerii, obligați să meargă din 6 în 6 luni la AJOFM pentru măsuri de activare pe piaţa muncii

Cât este șomajul în Germania

Pentru a avea dreptul la indemnizație de șomaj, în Germania, trebuie să fii înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă și să fii disponibil pe piața muncii. Cuantumul ajutorului de șomaj depinde de mai multe criterii. 

  • Ești șomer.
  • Te-ai înregistrat ca șomer la oficiul local de ocupare a forței de muncă.
  • Ai făcut contribuții de asigurări pentru șomaj cel puțin 12 luni în ultimele 30 de luni (se fac excepții pentru orice perioadă contractată pentru creșterea copiilor, pentru a face serviciul militar sau din cauza unei boli).
  • Cauți un loc de muncă supus asigurării obligatorii care să acopere cel puțin 15 ore pe săptămână. 
  • Eşti cetățean UE, SEE sau elvețian sau deții un permis de stabilire valabil sau un permis de ședere temporară care vă dă dreptul de a lucra în Germania.

Bine de ştiut: Dacă ați lucrat anterior într-o țară din UE sau din SEE înainte de a veni în Germania, aceste perioade de angajare pot fi utilizate pentru dreptul la prestații de șomaj în Germania. Condiția prealabilă este să fi lucrat sub rezerva contribuțiilor la asigurările sociale după sosirea în Germania, potrivit ziarulromanesc.de

Suma prestației pe care o primiți se bazează pe salariul mediu net în cele 12 luni înainte de a deveni șomer (cunoscută ca „perioada de evaluare”). Beneficiul va fi de 60% din salariul mediu anterior (sau 67% dacă aveți copii), până la maximum 7.050 euro pe lună în Germania de Vest și 6.750 euro în Germania de Est.

Citește și: Budăi anunță suplimentarea bugetului cu 400.000 de lei pentru angajarea șomerilor și a ucenicilor

Plățile de beneficii vor fi apoi supuse impozitelor  și contribuțiilor la asigurările sociale, la fel ca un salariu obișnuit. Acestea vor fi preluate automat din beneficiul de către biroul de ocupare a forței de muncă înainte de a fi transferate în contul bancar la sfârșitul fiecărei luni. Aceasta include deduceri pentru:

  • Asigurare legală de sănătate (7,3 – 8,2%)
  • Asigurare de pensie (9,35%)
  • Asigurare de somaj (1,2%)
  • Asigurare de îngrijire pe termen lung (1.525%)
  • Impozit pe venit

Perioada de timp pentru care aveți dreptul să primiți ajutor de șomaj I depinde de vârstă și de cât timp aţi fost angajat și aţi contribuit la asigurarea de șomaj înainte de a rămâne șomer. Dacă ți-ai epuizat dreptul la indemnizația de șomaj I și nu ți-ai găsit încă un loc de muncă, va trebui să aplici pentru indemnizația de șomaj II.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te