„Am depăşit 120 de kilograme. Avem mai mult decât atât. Poporul nostru ştie bine că ei (occidentalii) ar fi trebuit să ne dea combustibilul îmbogăţit la 20% pentru a-l folosi în reactorul de la Teheran, dar nu au făcut-o", a spus Mohammad Eslami la televiziunea naţională.
„Dacă colegii noştri nu l-ar produce, am avea bineînţeles probleme cu lipsa de combustibil pentru reactorul de la Teheran", a adăugat el.
Conform unor estimări de la sfârşitul lunii august, Iranul şi-a majorat stocul de uraniu îmbogăţit la 60%, cu mult peste limita autorizată de 3,67%, la 10 kg comparativ cu 2,4 kg în mai, în timp ce stocul de uraniu îmbogăţit la 20% care, teoretic, îi permite să producă izotopi medicali, utilizaţi în special în diagnosticul unor tipuri de cancer, a crescut de la 62,8 kg la 84,3 kg.
Încheiat în 2015 între Iran, pe de o parte, şi Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania, pe de altă parte, acordul nuclear de la Viena oferea Teheranului ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale în schimbul unei reduceri drastice a programul său nuclear, plasat sub control strict al ONU.
Dar după retragerea unilaterală a americanilor din acord în 2018 sub preşedintele Donald Trump, Teheran şi-a abandonat treptat angajamentele. Statele Unite au impus la rândul lor sancţiuni.