Iranul a depășit limita de uraniu îmbogățit. SUA și Israel se pregătesc de război. Rusia vinde S-400

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.07.2019 - 22:24

Iranul a depășit limita de 300 de kilograme de uraniu îmbogățit, impusă de acordul internațional cu privire la programul său nuclear încheiat în 2015 la Viena.

SHARE

Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a confirmat depășirea limitelor de uraniu îmbogățit, sfidând avertizările semnatarilor europeni de a respecta în continuare acordul, în ciuda sancțiunilor americane.

„Așa cum am anunțat când am spus că pașii noștri vor continua, rezerva a depășit 300 de kilograme”.

Purtătorul de cuvânt al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a confirmat că stocul de uraniu îmbogățit din Iran a depășit cota maximă permisă de acordul nuclear din 2015.

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, declară, ca răspuns la mișcarea Iranului privind îmbogățirea uraniului, că Israelul nu va permite Republicii Islamice să dezvolte o armă nucleară.

„În această zi, de asemenea, fac apel la toate țările europene să-și asume angajamentele. V-ați angajat să acționați în momentul în care Iranul încalcă acordul nuclear, v-ați angajat să activați mecanismul de sancționare automată stabilit în Consiliul de Securitate al ONU" a spus acesta.

Unul dintre cele mai mari atacuri ale Israelului a avut loc luni, 1 iulie, asupra a zece obiective din Siria. Țintele au fost aeroportul militar Mezze din Damasc, facilitățile militare ale Iranului și ale Hezbollah la Al Kiswa, la sud de Damasc, baza Diviziei 1 Siriene, Institutul militar de cercetare de la Jumriyah, facilități militare la Siniya și un lanț de baze ale Hezbollahului din Munții Qalamoun care se întinde pe frontiera siriană-libaneză, precum și bazele din districtul Homs.

Atacurile au fost efectuate de avioane israeliene din spațiul aerian libanez și de nave. Israelul a amânat această rundă de atacuri asupra pozițiilor iraniene și Hezbollah din Siria pentru a oferi diplomației americane și ruse o șansă de a ajunge la o înțelegere cu privire la situația din Siria.

Când dialogul a eșuat săptămâna trecută, armata israeliană a efectuat atacul pregătit. O rachetă siriană de răspuns a aterizat pe un munte din Cipru, oficialii susţinând că a fost vorba despre un atac indirect din partea statului sirian. Impactul a avut loc în jurul orei 01.00 dimineaţa la aproape 20 de kilometri nord-est de Nicosia. Flăcările au cuprins muntele, iar explozia a fost auzită puternic în zonele din jur. Din fericire, nu au fost victime.

Un analist militar cipriot, Andreas Pentaras, susține că resturile sugerează că a fost o rachetă rusească S-200, acest tip având o rază de acţiune de până la 400 de kilometri. „O serie de fotografii făcute publice arată aripile rachetei, acestea având inscripţii ruseşti. Siria foloseşte rachete făcute în Rusia”, susţine Andreas Pentaras.

Insula Cipru este poziţionată la vest de Siria şi este vizitată anual de peste trei milioane de turişti, fiind pentru prima dată când s-a întâmplat un asemenea incident grav.

SUA și-au întărit bazele militare din Golf. 12 avioane F-22A Raptor ale Statelor Unite au ajuns la baza aeriană americană Al Udeid din Qatar.

„Acestea vin pentru a susține forța americană deja existentă în Golf pentru confruntarea potențialelor acțiuni ostile ale Iranului”, a declarat sâmbătă un oficial militar american. El a adăugat: "Mai multe resurse tactice sunt mutate în zona Golfului în următoarele zile.

Săptămâna trecută, a sosit USS Boxer, dotat cu elicoptere de luptă și o forță de 2.200 de militari, care a ocupat poziții pe partea opusă coastei iraniene.  

Moscova a invitat Teheranul să liciteze pentru sistemele de apărare S-400. Serviciul Federal de Cooperare Militară-Tehnică din Rusia a anunțat: „Suntem deschiși discuțiilor privind livrarea sistemelor de apărare aeriană S-400 Triumph, inclusiv pentru Iran. Nu am primit o cerere oficială din partea partenerilor noștri în această privință inca.”   

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te