Iran, sub asediul unor „incidente” explozive la infrastructura militară

DE Adina Mutăr | 08.07.2020 - 17:39

Cel puțin două persoane au fost ucise și alte trei rănite într-o explozie la fabrica Sepahan Boresh din Baqershahr, luni noaptea. Acesta a fost cel de-al șaselea „incident” raportat de Iran ca neglijență, unele provocând daune grave unor instalații militare sensibile.

SHARE

Explozia a fost cauzată de „neglijența în umplerea rezervoarelor de oxigen”, a declarat marți guvernatorul districtului Kahrizak. Și clădirea companiei Saipa, aflată lângă fabrică, a fost deteriorată de explozie. Saipa este a doua cea mai mare fabrică de producție auto din Iran.

Locația exploziei nu este departe de depozitul din care Israelul a sustras arhiva nucleară a Iranului în 2018. De asemena, nu este departe de depozitul, din Turouzabad, în care Iranul ține echipamente și materiale nucleare, după cum a acuzat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a găsit urme de uraniu la depozit în 2019 și a cerut aprobare să investigheze originea acestuia, potrivit Reuters.

Blogul de informații IntelliTimes a raportat că fabrica Sepahan Boresh aparține producătorului auto iranian Ssipa. Coopera cu Ministerul Apărării Iranian. Corpul Gărzilor Revoluționare Iraniene este de asemenea implicat în companie.

Acesta a fost cel de-al șaselea „incident” petrecut în Iran.

La 26 iunie, a fost raportată o explozie lângă unitatea militară Parchin. Autoritățile iraniene au raportat că „incidentul” s-a petrecut la o instalație de stocare a gazelor, nu în Parchin. Serviciile de securitate occidentale spun că regimul de la Teheran a efectuat teste nucleare în Parchin în urmă cu mai bine de un deceniu. Iranul neagă acest lucru.

La 30 iunie, a avut loc o altă explozie la o unitate medicală din Teheran, ucigând 19 persoane. Unele rapoarte iraniene au atribuit explozia manipulării greșite a rezervoarelor de oxigen.

Mai târziu în acea săptămână, o explozie a fost raportată la o clădire din complexul nuclear Natanz, unde se presupune că erau adăpostite centrifuge.

Site-ul Noor News, în strânsă colaborare cu Consiliul Suprem de Securitate Național al Iranului și ziarul Hamshahri, a descris marți explozia de la Natanz drept un „atac”, scriind că „există dovezi că a fost intenționat”, potrivit Radio Farda.

Sâmbătă, un incendiu a izbucnit la centrala Shahid Medhaj Zargan din orașul Ahvaz din sud-vestul Iranului, iar o scurgere de clor la o fabrică petrochimică - Karun Petrochemical Company - din aceeași regiune a trimis 70 de angajați la spital .

Incendiul de la centrală ar fi izbucnit după ce un transformator a explodat, potrivit agenției semi-oficiale Fars, iar scurgerea de clor s-a produs după ce s-a rupt o conductă dintr-un rezervor, potrivit oficialilor.

New York Times citează un oficial al serviciilor de informații din Orientul Mijlociu, spunând că Israelul a plantat un exploziv puternic într-un depozit al unui centru de îmbogățire a uraniului din Natanz, unde cercetătorii lucrau la construirea centrifugelor.

Un membru al Gărzilor Revoluționare a confirmat că explozia a fost provocată de o bombă. Un alt oficial iranian a recunoscut că a provocat „daune semnificative” și ar putea „încetini dezvoltarea și producerea centrifugelor avansate” pentru accelerarea îmbogățirii uraniului.

Israel a refuzat să comenteze incidentele. Ministrul Apărării, Benni Gantz, a afirmat că „nu tot ceea ce se întâmplă în Iran are legătură cu Israelul”.

Behrouz Kamalyandi, purtătorul de cuvânt al Organizației de Energie Atomică din Iran, a recunoscut duminică că incendiul de la centrul de îmbogățire a uraniului din Iran, joi, a cauzat pagube semnificative. El a spus că ar putea „încetini dezvoltarea și producerea centrifugelor avansate pe termen mediu.” Dar, a adăugat el, „Iranul va înlocui clădirea deteriorată cu una mai mare cu echipamente mai avansate.”

Surse DEBKA susțin că o operațiune comună Israel-SUA și Arabia Saudită este în desfășurare împotriva Iranului, deoarece nici sancțiunile dure americane și nici epidemia mortală de coronavirus nu au împiedicat Republica Islamică în desfășurarea programului nuclear.

Consiliul Național de Securitate al Iranului (CNSI) a avertizat cu privire la represalii împotriva „oricărei țări care efectuează atacuri cibernetice pe site-urile sale nucleare”, după ce trei oficiali iranieni au declarat că incendiul de la Natanz, joi, a fost provocat de sabotaj cibernetic. Purtătorul de cuvânt al CNSI a declarat că experții au stabilit cauza principală a incidentului și o vor dezvălui în timp util doar din motive de securitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te