Iran, SUA, Israel, pe poziții, în alertă de război. Rusia nu se bagă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.11.2019 - 22:40
ANTONIO GEMMA MORÉ/5TH FLEET/U.S. NAVAL FORCES CENTRAL COMMAND

Luni, 25 noiembrie, SUA și Iranul și-au ridicat nivelul de alertă privind o angajarea militară directă. Israelul se afla deja în alertă de război, iar de la Kremlin a fost transmis mesajul că „Rusia nu va interfera în conflictul dintre Israel și Iran.”

SHARE

Grupul de atac al portavionului american USS Abraham Lincoln a ocupat poziții opuse liniei centrale de coastă a Iranului.

Adresându-se unui miting pro-guvernamental la Teheran, șeful Gărzilor Revoluționare din Iran, generalul Hossein Salami, a amenințat, în timp ce ardea steagul SUA și pe cel al Israelului, că Iranul va distruge cele două țări, dar și aliatul principal, Arabia Saudită, unde se află 16.000 militari americani.

Surse militare ale DEBKAfile indică faptul că Iranul a decis deja țintele, americane și israeliene, pe care le va lovi, iar aceste date au fost discutate, în Israel, în weekend, de generalului Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al SUA, și șeful Statului Major al armatei israeliene, gen. Aviv Kochavi.

Șeful CENTCOM, generalul Kenneth McKenzie, aflat sâmbătă la Manama, Bahrain, la o conferință regională de securitate, a declarat că Iranul va lansa curând un atac în Orientul Mijlociu.


Începând de săptămâna trecută, Israelul este în alertă de război după atacul aerian asupra obiectivelor forțelor iraniene Al Qods din apropierea și din sudul Damascului, la 20 noiembrie, când au fost atinse peste 20 de ținte.

Moscova, care a format un grup de cooperare cu Turcia și Iranul în privința Siriei, „nu va interfera în conflictul dintre Israel și Iran, care s-a agravat după atacul asupra instalațiilor militare iraniene din apropierea capitalei siriene Damasc”, a declarat un membru al Comitetului pentru Apărare și Securitate al Consiliului Federației Ruse, Frants Klintsevich, pentru Izvestia. Acesta a subliniat că militarii și civilii ruși din Republica Arabă Siriană nu se confruntă cu nicio amenințare.

Dacă SUA și Israelul vor ataca Iranul tot prin Siria, este posibil ca Teheranul să-și retragă milițiile șiite, ceea ce înseamnă că armata protejatului Rusiei, Bashar al Assad, va rămâne fără trupe terestre și va rămâne rapid fără teritoriul pe care îl „recucerise” de la rebeli, cu ajutorul masiv al Moscovei.

Ca să preîntâmpine o astfel de eventualitate, Moscova a cerut kurzilor din Siria să se alăture armatei lui Bashar al-Assad, informează DPA.

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a declarat ministrul adjunct de Externe, Mihail Bogdanov.

Pentru că Iranul își poate duce la îndeplinire amenințarea că va închide Strâmtoarea Ormuz, se formează o flotă aliată pentru a menține fluxul navelor petroliere.

Olanda a anunțat că va contribui cu o navă la misiunea navală condusă de Franța în Strâmtoarea Ormuz pentru o perioadă de șase luni începând cu ianuarie.

Franța a cerut o alternativă europeană de securitate în Strâmtoarea Ormuz după ce a renunțat să se alăture unei coaliții condusă de SUA pentru protejarea transportului maritim pe această cale navigabilă strategică.

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a declarat că misiunea ar putea începe în ianuarie anul viitor și că zece guverne europene și non-europene se vor alătura.

Danemarca, Italia și Spania se numără printre țările care și-au exprimat anterior interesul de a se alătura inițiativei conduse de Franța.

Marea Britanie, Australia și mai multe state din Golf s-au alăturat coaliției navale condusă de SUA în Strâmtoarea Ormuz.

Qatar și Kuweit au declarat luni că se vor alătura unei coaliții navale conduse de SUA în Golf.

Coaliția, cu baza în Bahrain și cunoscută sub numele de International Maritime Security Construct (IMSC), s-a format după o serie de atacuri ale Iranului la începutul acestui an sporind riscul de perturbare a exporturilor de petrol din Golf livrate prin Strâmtoarea Ormuz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te