Întâlnire istorică la un an de război. Joe Biden, primit de președintele Poloniei la Varșovia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.02.2023 - 14:32
Întâlnire istorică la un an de război. Joe Biden, primit de președintele Poloniei la Varșovia - FOTO: Profimedia Images

Președintele SUA, Joe Biden a fost primit cu onoruri de președintele polonez Andrzej Duda la Varșovia. Vizita lui Biden în Polonia are loc la o zi după călătoria sa secretă la Kiev.

SHARE

Joe Biden a sosit la Varşovia luni seara târziu, după o vizită surpriză la Kiev, unde a stat alături de preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski, care caută mai mult armament, în timp ce se pregăteşte pentru o ofensivă de primăvară împotriva ruşilor.

Biden a fost primit de preşedintele polonez Andrzej Duda la Varșovia și vor discuta despre eforturile colective de sprijinire a Ucrainei şi pentru a mulţumi Poloniei pentru că a ajutat Statele Unite şi alte ţări să faciliteze livrările miliare şi umanitare către Kiev.

Marţi seara, Biden va ţine un discurs public, în faţa a mii de oameni care se vor aduna la Palatul Regal din Varşovia, cărora le va vorbi despre libertate şi despre importanţa mobilizarii lumii pentru a sprijini Ucraina, în timp ce războiul intră în al doilea an de război şi nu i se întrevede un sfârşit.

Citește și: VIDEO Putin: „Rusia se suspendă din Tratatul New Start cu SUA care limitează arsenalul nuclear”

"Preşedintele Biden va spune clar că Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina, aşa cum l-aţi auzit spunând de multe ori, atât timp cât va fi nevoie", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională.

Citește și: MAE închide Centrul cultural rus. Newsweek a scris, în martie 2022, că face propagandă pentru Putin

Ambasadoarea SUA în Rusia, convocată la Moscova 

Ministerul rus de Externe a convocat-o marți pe ambasadoarea SUA în Rusia, Lynne Tracy, spunând că aceasta a fost "în legătură cu implicarea tot mai mare a Statelor Unite în ostilități de partea regimului de la Kiev".

Ministerul a precizat într-o declarație: "Nota de protest înmânată ambasadorului subliniază că pomparea Forțelor Armate ale Ucrainei cu arme, precum și acordarea de indicații de ținte pentru lovituri împotriva infrastructurii militare și civile rusești, dovedesc în mod clar inconsistența și falsitatea declarațiilor părții americane, potrivit cărora Statele Unite nu sunt parte a conflictului."

"În acest sens, ambasadorului i s-a spus că actualul curs agresiv al Statelor Unite de a aprofunda confruntarea cu Rusia în toate domeniile este contraproductiv", se continuă.

Comunicatul a adăugat că Washingtonul "trebuie să ia măsuri care să implice retragerea militarilor și echipamentelor SUA-NATO, precum și încetarea activității ostile antirusești".

Vladimir Putin a susținut marți, 21 februarie, discursul în fața Adunării Federale. La aproape un an de la declanșarea invaziei asupra Ucrainei, este de așteptat ca Putin să traseze noi directive în ceea ce privește desfășurarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit CNN.

Rusia își suspendă participarea la Tratatul New START cu SUA

Rusia își suspendă participarea la Tratatul New START cu SUA, care limita arsenalele lor nucleare, afirmă Vladimir Putin. „Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a spus Putin.

Tratatul de reducere a armelor strategice, care a fost semnat pentru prima dată în 1991, a limitat numărul de rachete balistice intercontinentale din SUA și Rusia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te