Insulele Filipine s-au declarat miercuri „profund îngrijorate” de expansiunea teritorială a Chinei

DE Daniel Toșa | 21.12.2022 - 11:10
Insulele Filipine s-au declarat miercuri „profund îngrijorate” de expansiunea teritorială a Chinei - FOTO: Profimedia

Filipine s-au declarat miercuri ''profund îngrijorate'' de informaţiile conform cărora China a început să amenajeze teritorii neocupate în apele extrem de disputate din Marea Chinei de Sud.

SHARE

Noi insule artificiale au fost observate în jurul arhipelagului disputat Spratleys, unde o navă chineză cu un excavator hidraulic a fost observată în funcţiune în ultimii ani, a informat Bloomberg, care face referire la imagini prin satelit furnizate de responsabili americani.

"Suntem profund îngrijoraţi, pentru că astfel de activităţi contravin Declaraţiei asupra conduitei în Marea Chinei de Sud în materie de reţinere şi de arbitraj din 2016", a reacţionat marţi Ministerul Afacerilor Externe de la Manila, care a adăugat că a cerut altor agenţii să ancheteze acest aspect.

Ambasada Chinei reacționează

Ambasada Chinei la Manila a reacţionat, spunând că este vorba despre "fake news".

Citește și: VIDEO 33 de ani de la Revoluția din '89. Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor

Beijingul revendică cvasitotalitatea căii navigabile prin care tranzitează în fiecare an mărfuri în valoare de miliarde de dolari.

China ignoră un verdict al Curţii permanente de arbitraj de la Haga, potrivit căreia revendicările sale istorice sunt lipsite de fundament.

Declaraţia ministerului filipinez intervine la o săptămână după ce Manila a protestat la adresa Chinei, în contextul în care o navă a Beijingului a confiscat "cu forţa" în noiembrie resturile unei rachete chineze recuperate iniţial de o navă a marinei filipineze.

Citește și: VIDEO 26 km de autostradă/an a construit România după 1989. Avem singura capitală UE fără centură

Ambasada Chinei la Manila a negat folosirea forţei şi a afirmat că resturile navei, carena ei, îi fuseseră restituite după o "consultare amicală".

Amenințarea Chinei

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării filipinez şi-a exprimat de asemenea "profunda preocupare" în faţa semnalării prezenţei mai multor nave chineze la Iroquois Reef şi Sabina Shoal, pe care Manila le revendică ambele ca făcând parte din teritoriul său.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a exprimat săptămâna aceasta sprijinul SUA pentru Filipine în cele două incidente, cerând Chinei "să respecte dreptul internaţional".

Ambasada Chinei la Manila a ripostat marţi, când a acuzat Washingtonul că foloseşte acest diferend pentru "a semăna discordie", recunoscând "divergenţe" cu Manila, însă fără a aborda în mod direct presupusul aflux de nave chineze.

În timp ce şi alte ţări îşi afirmă prezenţa în aceste ape contestate, China este cea mai agresivă, militarizând insule prin construirea de piste de aterizare, porturi şi sisteme radar, notează AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te