Bilanţul morţilor în urma tsunamiului cauzat de vulcanul Anak Krakatau în Indonezia a ajuns la cel puţin 373 de morţi, a anunţat agenţia de gestionare a dezastrelor a ţării, scrie BBC.
Purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho a declarat într-un comunicat că „1.459 de oameni sunt răniţi iar alţi 128 sunt daţi dispăruţi”.
Sute de clădiri au fost distruse de tsunamiul care a străbătut ţărmurile sudice din Sumatra şi capătul vestic al insulei Java, sâmbătă seara, în jurul orei 21.30. Valul a fost produs de erupţia vulcanului Anak Krakatau, survenită imediat după ora 21.00. Erupţia a creat o coloană de cenuşă vulcanică cu înălţime de până la 500 de metri.
Rezidenţii zonelor de coastă au fost avertizaţi să stea departe de plaje, autorităţile fiind îngrijorate de posibilitatea unui nou tsunami. Vulcanul Anak Krakatau a erupt din nou duminică.
Nugroho a declarat la o conferinţă de presă că este posibil să aibă loc un nou tsunami din cauza erupţiilor vulcanice care au loc în continuare.
„Recomandările sunt ca oamenii să nu aibă activităţi pe plajă şi să stea departe de coastă pentru o vreme”, a afirmat el.
Anak Krakatau, care s-a dezvoltat în 1927, a avut o activitate crescută în ultimele luni, oamenii fiind avertizaţi să evite zona din jurul craterului său. Luni, Nugroho a explicat pe Twitter de ce nu a existat o avertizare pentru tsunami. El a precizat că sistemul de alerte al Indoneziei este programat pentru a monitoriza cutremurele, însă nu şi căderile de teren submarine şi erupţiile vulcanice, care pot crea valuri periculoase.
El a adăugat că, Indonezia având 13% din totalul vulcanilor, este important ca ţara să dezvolte un astfel de sistem.
Nugroho a confirmat că nu exista un sistem de alertă privind tsunamiul în noaptea dezastrului, adăugând că din cauza lipsei de fonduri, nu există un astfel de sistem din 2012.
Tsunamiul a lovit la ora locală 21:30 în timpul unei sărbători locale, nefiind semnalat de un cutremur.