India începe campania de vaccinare anti-COVID. Întârzieri ale livrărilor de vaccinuri în Europa

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.01.2021 - 13:22

Una dintre cele mai ample campanii de vaccinare anti-COVID-19 din lume începe sâmbătă în India, care prevede imunizarea a peste 300 de milioane de persoane până în luna iulie,

SHARE

În contextul în care întârzierea livrărilor de vaccinuri ameninţă să încetinească operaţiunile similare din Europa, regiunea cel mai grav afectată de pandemie, informează AFP citat de Agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut începerea vaccinărilor în toate ţările "în următoarele 100 de zile", pentru ca omenirea să facă faţă acestei pandemii care a provocat peste 2 milioane de decese la nivel mondial.

"Vreau să văd că vaccinarea va începe în toate ţările în următoarele 100 de zile", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vineri, într-o perioadă în care campaniile de imunizare au început deocamdată aproape exclusiv în ţările bogate.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a regretat la rândul lui "un eşec al solidarităţii", constatând că "deşi ţările cu venituri mari au acces la vaccinuri, nu la fel se întâmplă şi în cazul ţărilor sărace".

În India, a doua ţară din lume prin prisma populaţiei, cu 1,3 miliarde de locuitori, cei 30 de milioane de angajaţi din domeniul medical şi persoanele cele mai expuse la maladia COVID-19 formează grupul primilor rezidenţi care vor fi vaccinaţi. Ei vor fi urmaţi de aproximativ 270 de milioane de persoane de peste 50 de ani sau care prezintă o stare de vulnerabilitate crescută în faţa noului coronavirus.

Cambodgia a anunţat că va primi un ajutor din partea Chinei, care îi va furniza 1 milion de doze de vaccin Sinovac. Autorităţile de la Beijing au propus în această săptămână şi un ajutor pentru Birmania, ce constă în 300.000 de doze de vaccin anti-COVID-19.

Întârzieri ale livrărilor companiei Pfizer

În Statele Unite, Joe Biden a dezvăluit programul pe care doreşte să îl implementeze pentru a accelera imunizarea americanilor, prin înfiinţarea mai multor mii de centre de proximitate pentru vaccinare - reprezentând o cooperare consolidată între administraţia federală şi statele americane - şi prin demararea mai multor campanii de prevenţie.

Proiectul său este ambiţios: preşedintele ales al Statelor Unite doreşte ca 100 de milioane de doze de vaccinuri să fie administrate în primele 100 de zile ale mandatului său.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.