Incertitudine. Cetăţenii Marii Britanii sunt îndemnaţi să ajungă acum pe Aeroportul Khartoum

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.04.2023 - 12:24
Cetăţeni olandezi sunt evacuaţi cu un avion de pasageri, de pe Aeroportul Khartoum, la Baza Aeriană Eindhoven - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Cetăţenii Marii Britanii din Sudanul sfăşiat de un război civil emergent sunt îndemnaţi să ajungă acum, pe Aeroportul Khartoum, pe fondul incertitudinii privind extinderea încetării focului, care a început ieri. În Sudan, doi generali se luptă pentru putere.

SHARE

S-ar putea ca Marea Britanie să nu poată continua să-și evacueze cetățenii din Sudan, atunci când încetarea focului se va încheia.

Marea Britanie, îngrijorări privind Sudan

Încetarea focului urmează să aibă loc mai târziu, astăzi - pentru că focuri de armă s-au mai auzit şi de ieri, după declararea încetării focului.

Britanicii ar trebui să încerce să ajungă imediat, la aeroport, la zborurile britanice spre Insulă, a declarat ministrul de externe James Cleverly.

„Acum este momentul să ne mișcăm, deoarece, atunci când încetarea focului se termină, capacitatea mea de a oferi genul de asigurări limitate pe care le pot oferi acum ar putea dispărea și s-ar putea să nu mai putem evacua”, a declarat Cleverly, conform The Guardian.

Citeşte şi: Români evacuați din Sudan. Peste 20 de persoane au fost contactate de Ambasadă. Alertă de grad 8

Marea Britanie a evacuat până acum 536 de persoane din Sudan. 
Misiunea britanică de evacuare din țara africană a văzut până acum 536 de persoane preluate în siguranță, cu șase zboruri, potrivit ultimelor cifre oficiale.

Dar Guvernul s-a confruntat cu critici interne și internaționale, în legătură cu răspunsul său. Există îngrijorări, că eforturile de evacuare au lăsat familii despărțite sau unii membri ai acestora pierduţi în urmă, în Sudan.

Numai deținătorilor de pașapoarte britanice și membrilor familiei apropiate, cu autorizație de intrare în Regatul Unit, li se spune că sunt eligibili pentru evacuare.

Citeşte şi: Luptă sângeroasă pentru putere, în Sudan: Peste 80 de morți și 1.100 de răniți

PA Media relatează că Alicia Kearns, președintele conservator al comitetului restrâns pentru afaceri externe, a cerut ca și persoanele în vârstă dependente de copii care sunt cetățeni britanici să fie acceptate.

Oficialii spun că peste 2.000 de cetățeni britanici din Sudan și-au înregistrat prezența ca parte a planurilor de evacuare. Ministrul Marii Britanii pentru Africa, Andrew Mitchell, a avertizat că încetarea focului ar putea duce la o catastrofă umanitară în Sudan.

PA Media relatează că el a spus grupului de gândire pentru afaceri externe Chatham House:

„Este esențial să se mențină încetarea focului și să se asigure un proces politic. Dacă nu, consecințele umanitare vor fi incalculabile. Regatul Unit va continua să lucreze neobosit pentru a ajuta la încetarea violenței și pentru a oferi ajutor umanitar vital.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te