Susținută de zeci de mii de rezerviști, Rusia a intensificat atacurile la sol în sudul și estul Ucrainei, pe măsură ce se apropie prima aniversare a invaziei sale din 24 februarie, scrie Reuters.
O nouă ofensivă majoră rusă pare să prindă contur, iar guvernatorul regiunii Lugansk din estul Ucrainei a raportat vineri o creștere semnificativă a atacurilor rusești.
„Astăzi este destul de dificil pe toate direcțiile, deoarece numărul de atacuri a crescut semnificativ, și bombardamentele au crescut foarte mult, chiar și cu forțele aeriene”, a declarat guvernatorul, Serhi Haidai, unui post de televiziune ucrainean.
„Există încercări constante de a sparge liniile noastre de apărare”, a spus el despre luptele din apropierea orașului Kreminna.
Rusia a lansat joi cu rachete în toată Ucraina și a lovit cea mai mare rafinărie de petrol. Din aproximativ 36 de rachete pe care Rusia le-a tras, aproximativ 16 au fost doborâte, a spus forțele aeriene, o rată mai mică decât în mod normal.
Ucraina a declarat că barajul de joi a inclus rachete pe care apărarea sa antiaeriană nu le poate doborî, ceea ce nu va face decât să intensifice apelurile sale pentru mai mult sprijin militar occidental.
Cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și vicepreședintele SUA Kamala Harris se numără printre mulți oficiali de vârf care participă la Conferința de securitate de la München.
Citeşte şi: Tîlvăr (MApN): Noi discuţii la Bruxelles, despre cum putem sprijini Ucraina şi viitorul NATO
Adunarea de anul trecut a avut loc cu câteva zile înainte de începerea războiului. În timp ce trupele ruse se adunau la granițele Ucrainei, liderii occidentali de la München l-au îndemnat pe președintele Vladimir Putin să nu invadeze și l-au avertizat cu privire la consecințele grave dacă o va face.
Anul acesta, liderii se vor confrunta cu consecințele deciziei lui Putin de a declanșa cel mai devastator război din Europa de la al Doilea Război Mondial, care a ucis mii de oameni și a forțat milioane de oameni să fugă.
Citește și: Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, participă la Conferinţa de Securitate de la Munchen
Liderii ruși se vor remarca prin absența lor la conferință, care se desfășoară până duminică, dar se așteaptă ca înalți oficiali ucraineni să fie prezenți.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că prioritatea lui este să rețină atacurile rusești și să se pregătească pentru o eventuală contraofensivă ucraineană.
„Menținerea situației pe front și pregătirea oricăror pași de escaladare a inamicului - aceasta este prioritatea pentru viitorul apropiat”, a spus el.
Oficialii americani au sfătuit Ucraina să nu declanșeze nicio contraofensivă până când nu va sosi armamentul american.
La München, războiul va reaprinde dezbateri lungi cu privire la cât de mult ar trebui să-și construiască Europa propria capacitate militară și cât de mult ar trebui să se bazeze pe Statele Unite pentru securitatea sa.