Occidentul a angajat o armată secretă împotriva lui Vladimir Putin: „Vânătorii de active”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.03.2022 - 21:29
Occidentul a angajat o armată secretă împotriva lui Vladimir Putin: „Vânătorii de active”/foto: nytimes

Guvernele occidentale au contractat echipe de „vânători de active rusești” pentru a lua urma averii oligarhilor ruși sancționați, în valoare de sute de miliarde de dolari, pentru ca acestea să nu intre în procesul de spălare de bani.

SHARE

Guvernele occidentale au contractat mai multe echipe de „vânători de active rusești” pentru a lua urma averii oligarhilor ruși sancționați, în valoare estimată de sute de miliarde de dolari, pentru ca acestea să nu intre într-un proces de spălare de bani pe piețele internaționale.

Misiunea acestor unități din sectorul privat de „luptători financiari”, care și-au oferit serviciile cu mult sub ratele pieței și, în unele cazuri, lucrează pro bono, este să descopere, să evalueze, să elimine și apoi să redistribuie veniturile din ceea ce este cunoscut sub numele de „Rația de la Kremlin”.

Funcționând deocamdată în spatele ușilor închise pentru a nu deveni victime colaterale în războiul lui Putin împotriva Ucrainei, aceste grupuri semiclandestine, în consultare cu instituții globale precum Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Grupul G7, sunt desfășurate în întreaga lume, potrivit unui director de pe Wall Street, care conduce o astfel de echipă, potrivit The Daily Beast.

„Este doar o ușoară exagerare să spunem că urmărim bunurile unui Al Capone care are arme nucleare”, a spus un anchetator independent.

Persoanele selectate pentru a ajuta la distrugerea bugetului de război al lui Putin, din grupuri precum REPO și Kleptocurrency, au luat urma a peste 200 de miliarde de dolari în active rusești înghețate. Înainte de război, mulți dintre cei implicați acum în acest proces lucrau pentru companii rusești legitime și înregistrate legal.

Citește și

Flynn, fost consilier pentru securitate națională al SUA: „Putin a câștigat deja”

Forțele ucrainene spun că au recâștigat controlul asupra orașului Makariv, la vest de Kiev

Anchetatorii sunt de acord că sunt foarte departe de suma de bani implicată în război, mai ales că mulți sunt specialiști în instrumentele financiare offshore complexe și opace pe care oamenii lui Putin le folosesc pentru a-și ascunde bunurile de controlul public.

Unii au petrecut decenii orchestrând activitățile financiare de mai multe miliarde de dolari ale entităților care operează în interiorul „Rației de la Kremlin”.

Inversarea rolului lor, de a tăia acum finanțele cleptocrației lui Putin, are ca motivație împiedicarea infectării cu banii oligarhilor ruși a sistemului financiar global, dar și renașterea economiei Ucrainei după război.

„Colaborăm cu G7 pentru a reconstrui Ucraina. Începem cu școli, spitale, drumuri și reconstruim întreaga economie. Vreau acest job”, a declarat un „vânător de active rusești” pentru The Daily Beast.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te