Încă o țară din Europa legalizează canabisul pentru uz personal. De când și câte grame poți să deții

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 22.03.2024 - 14:35
Încă o țară din Europa legalizează canabisul pentru uz personal. De când și câte grame poți să deții - Foto: pexels.com/Kampus Production

Încă o țară din Europa legalizează canabisul pentru uz personal. De asemenea, va fi autorizată cultivarea a trei plante în propria locuință.

SHARE

Parlamentul german a dat undă verde pentru legalizarea parţială a canabisului pentru uz personal începând de la 1 aprilie 2024, transmite Agerpres, citând dpa.

Camera legislativă superioară, Bundesrat, a decis să lase să treacă proiectul în şedinţa de vineri, 22 martie, după ce aceasta fusese aprobat de Bundestag luna trecută.

Citește și: „Legea 2 Mai”, adoptată. Traficanții de droguri nu mai scapă „doar” cu suspendare. Pedepse uriașe

Încă o țară din Europa legalizează canabisul pentru uz personal. De când și câte grame poți să deții

Noua lege le permite adulţilor să deţină o cantitate de până la 25 grame de canabis pentru uz personal în public.

De asemenea, va fi autorizată cultivarea a trei plante de canabis în propria casă şi posesia a până la 50 grame pentru uz personal în locuinţă.

Consumul de marihuana în spaţii publice va fi interzis în şcoli, centre sportive şi pe o rază de 100 metri de acestea.

Proiectul nu avea nevoie de o aprobare oficială din partea Bundesrat, dar această cameră ar fi putut să ceară o comisie de mediere şi să întârzie procedura.

În pofida câtorva voci critice, nu s-a întrunit o majoritate în favoarea trimiterii legii către o comisie de mediere. Pentru a preveni un vot împotriva proiectului în Bundesrat, guvernul german a promis să modifice retroactiv unele dintre prevederi. 

Citește și: Cum s-a descoperit ce droguri de consumă în București. Testul la care puțini se așteptau

În ce țări e legal consumul de marijuana

În mai multe state, consumul de marijuana a fost legalizat, în anumite condiții, în baza unor programe pilot. 

Elveția a fost prima țară europeană care a introdus programe pilot pentru legalizarea canabisului pentru adulți. În cadrul programelor, mii de cetățeni elvețieni din mai multe cantoane au acum acces la canabis legal de la anumite puncte de vânzare. 

În ciuda faptului că orașul olandez Amsterdam este renumit pentru turismul pe bază de canabis, vânzarea de canabis în scopuri recreative rămâne ilegală din punct de vedere tehnic, deși este tolerată în anumite condiții formalizate în faimoasele unități de tip "coffee shop" din această țară.

În decembrie 2023 a fost lansat Wietexperiment, cu un număr restrâns de cultivatori autorizați cărora li s-a permis să furnizeze canabis în cafenelele din 10 orașe din Țările de Jos, sub rezerva unei monitorizări și evaluări atente. 

Singura țară care a legalizat în totalitate consumul de canabis în scop medical și recreativ în acest moment este Malta. 

Alte țări care au legalizat consumul de canabis în scop recreativ sunt Canada, Georgia, Luxemburg, Mexic, Africa de Sud, Thailanda și Uruguay, la care se adaugă 24 de state, 3 teritorii și Districtul Columbia din Statele Unite, precum și capitala Australiei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te