În timpul revoltei lui Prigojin, aliații occidentali au cerut Ucrainei să nu atace Rusia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.06.2023 - 11:11
Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Aliații occidentali au sfătuit Ucraina să nu atace Rusia în timpul rebeliunii liderului Wagner, Evgheni Prigojin. Se menționează că aceștia au comunicat cu oficialii ucraineni pe această temă la diferite niveluri.

SHARE

În timpul incursiunii mercenarilor Wagner în Rusia au fost efectuate "lucrări explicative" cu oficialii ucraineni la diferite niveluri, în timpul cărora aliații i-au avertizat că Kievul nu va profita de haos pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Ucraina nu a atacat Rușia în timpul revoltei lui Prigojin

La fel, le-a fost teamă că Ucraina și Occidentul vor fi acuzați că îl ajută pe liderul wagnerilor, Evgheni Prigojin.

"Teama era că Ucraina și Occidentul vor fi văzuți ca ajutându-l pe Prigojin și amenințând suveranitatea Rusiei", subliniază articolul.

Unul dintre oficiali a declarat că mesajul cerea "să nu se clatine barca".

Potrivit sursei, mesajul a fost transmis la nivelul miniștrilor de externe,al deputaților și prin intermediul ambasadorilor. De asemenea, aliații i-au avertizat pe ucraineni să nu provoace situația.

Citește și: Armata Ucrainei a trecut Niprul, la Herson, în zona Podului Antonovski, şi înaintează

"Mesajul a fost de a nu agita barca aici, aceasta este o problemă internă a Rusiei. Aliații i-au avertizat pe ucraineni să nu provoace situația. Folosiți oportunitățile de pe teritoriul Ucrainei, dar nu vă implicați în afacerile interne și nu loviți instalații militare ofensive în interiorul Rusiei", a subliniat oficialul.

Mai mult decât atât - Occidentul nu a vrut să alimenteze narațiunea rusă că ar fi fost vorba de o presupusă inițiativă a sa.

Rebeliunea lui Prigojin: reacția liderilor occidentali 

Președintele francez Emmanuel Macron a calificat drept "neînțelegeri interne" rebeliunea proprietarului PMC Wagner Evgheni Prigojin în Rusia. Potrivit acestuia, situația reflectă dezacorduri și nervozitate în interiorul țării agresoare.

Citeşte şi: Putin se răzbună pe Ucraina după ce a fost umilit de Wagner. 500 kg de bombe au lovit Herson

Între timp, președintele american Joe Biden a subliniat că Statele Unite și cei mai apropiați aliați ai săi nu au fost implicați în rebeliunea grupului Wagner. de asemenea, el a menționat că este încă prea devreme pentru a "trage concluzii finale" cu privire la consecințele rebeliunii din Rusia. 

 Ministrul de externe al Portugaliei, Juan Gomez Cravinho, subliniază că revolta oligarhului rus a scos la iveală "fragmentarea puterii" președintelui-dictator al Federației Ruse, Vladimir Putin. În opinia sa, revolta liderului wagnerilor face "evident că nu există unitate.

La rândul său, premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat că Londra oficială este pregătită pentru mai multe opțiuni în ceea ce privește evoluția evenimentelor din Rusia după tentativa de răzvrătire a liderului wagnerilor. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că răzvrătirea liderului wagnerilor arată că dictatorul rus Vladimir Putin a făcut o mare greșeală strategică prin lansarea unei ofensive împotriva Ucrainei, potrivit TSN.ua.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te