În ce condiii se poate activa „Articolul 5” din Tratatul NATO în cazul atacurilor hibride ale Rusiei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.07.2024 - 13:57
În ce condiii se poate activa „Articolul 5” din Tratatul NATO în cazul atacurilor hibride ale Rusiei - Foto: Facebook/NATO

În ce condiii se poate activa „Articolul 5” din Tratatul NATO în cazul atacurilor hibride ale Rusiei. De când Vladimir Putin a lansat războiul din Ucraina, atacurile s-au înmulțit atacurile hibride asupra țărilor NATO, considerate „neprietene” de Moscova.

SHARE

O țară NATO ar putea solicita protecție în temeiul „Articolului 5” din Tratatul Atlanticului de Nord din cauza operațiunilor hibride și atacurilor cibernetice ale Rusiei, se arată într-un articol al „Vocii Americii”, care citează un înalt oficial al Alianței.

În ce condiii se poate activa „Articolul 5” din Tratatul NATO în cazul atacurilor hibride ale Rusiei

Se remarcă faptul că acesta a declarat acest lucru în marja summitului NATO de la Washington, răspunzând unei întrebări despre care ar putea fi reacția alianței la operațiunile hibride ale Rusiei și la încercările de destabilizare a Europei.

"În cele din urmă, totul depinde de acțiunile pe care Rusia va continua să le întreprindă", a spus oficialul. "Pentru noi, acest lucru este foarte clar, știm că în sfera cibernetică, lucrurile pot merge dincolo de articolul 5, precum și operațiunile hibride de sabotaj", a spus el.

Oficialul a adăugat că membrul Alianței care suferă de pe urma atacurilor hibride poate cere protecție din partea aliaților săi, dar până în prezent niciunul dintre aceștia nu a făcut acest lucru.

Citește și: România, în „liga forțelor NATO”. SUA confirmă: Patru sisteme Patriot și un SAMP-T, trimise Ucrainei

Fiecare stat membru NATO poartă o responsabilitate suplimentară și beneficiază de participarea la sistemul de securitate colectivă.

Articolul 5 al Alianței prevede că un atac armat asupra unuia sau mai multor membri NATO va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor. În cazul unui astfel de atac, țările se angajează să acorde asistență părții sau părților care au fost atacate.

Citește și: Joe Biden, la summit-ul NATO: „Putin vrea să șteargă Ucraina de pe hartă. Kievul îl poate opri”

Planul lui Stoltenberg pentru prevenirea războiului

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat în timpul unei întâlniri cu reprezentanți ai complexului de apărare: în timpul summitului de la Washington din această săptămână, vor fi anunțate decizii pentru a consolida în continuare parteneriatul în întreaga lume pentru a atinge obiectivul principal al NATO - prevenirea războiului, menținerea păcii și asigurarea unei descurajări fiabile.

"Atât timp cât avem o descurajare fiabilă, nu va exista niciun atac armat asupra niciunui aliat NATO", a adăugat secretarul general al alianței.

Stoltenberg a declarat în timpul unei conferințe de presă din Letonia, la 11 iunie, că NATO este gata să apere toți membrii alianței, iar în ultimii ani a efectuat cea mai mare consolidare a apărării colective și a crescut gradul de pregătire al trupelor sale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te